De avonturen van Tup en Joep

Date: 28/04/13 Read: 3815 view(s) Category: Showoff Author: Andrea Aldenhoven

"Ha, hi, ho, ho!" roept Tup. "Hi, ho, ha, ha!" lacht Joep. Bij deze woorden begint het al te kriebelen.  Mijn jeugdsentiment.

 

Mijn moeder is gestart met haar grote voorjaarsschoonmaak en dit jaar moet de zolder er aan geloven. Orde op zaken stellen en alles moet weg, zelfs het kinderspul. Gezien mijn broer en ik al enkele jaren geleden het ouderlijk huis hebben verlaten moet dit haast wel oeps… vintage zijn.

 

Naast Wipneus en Pim, de Bobo en Pinkeltje staat de serie Tup en Joep.  Het wederzien van de twee aapjes maakt me direct aan het lachen. Tup en Joep waren mijn eerste boekjes die ik helemaal zelf kon lezen. Waar Wipneus en Pim nog te kleine lettertjes hadden en de Bobo concentratie vereiste was Tup en Joep de “bouquetreeks” van mijn jonge jaren. Ik las ze overal; in de auto, op de bank en tot grote ergernis tussen de legoblokken van mijn grote broer. Zeker een jaar heb ik aan Tup en Joep toegewijd. Alles om me heen refereerde ik aan de twee aapjes.  Mijn monchhichi- knuffels kregen de naam Tup en Joep, Spruitjes lust ik niet want Tup en Joep houden er niet van, toetjes graag twee stuks, één voor Tup en één voor Joep en ga zo maar door.

 

Andrea

 

Vol enthousiasme vertel ik over de vondst aan mijn collega’s. Blijken zij deze twee apen met altijd dolle pret niet te kennen. Zou het een leeftijdsverschil zijn??! Mijn boekjes stammen uit 1978-1979, maar zijn zeker in de jaren 80 erg populair geweest. Effe checken op het net en zo ontstaat mijn aanvulling voor vintage.nl.

 

Dames en heren, hooggeëerd publiek ik stel aan u voor: TUP en JOEP.

De best geklede apen uit de jaren 70/80. De één met ‘n rood jasje en gele muts en de ander met ‘n geel jasje met rode muts!! Schrijver Henri Arnoldus (1919 - †2002) zorgde dat alledaagse onderwerpen met deze apen veranderde in een avontuur. Alhoewel alledaagse onderwerpen??!  Gevangen genomen worden en verkocht door de negertjes is niet wat ik iedere dag mee maak, maar ja het zijn natuurlijk apen.

Destijds heb ik gesmuld van hun avonturen bij het circus, op de boot, dierentuin etc.

 

Ik weet in ieder geval dat ik “orde op zaken ga stellen” en neem de boekjes mee naar mijn huis;-)

 

Door: Andrea AldenhovenTags: Tup en Joep, kinderboeken, Henri Arnoldus - cat Showoff