Timor W.W.W.; Waterproof Wristlet Watch?

Date: 24/03/14 Read: 3067 view(s) Category: Lifestyle Author: Dale Vito Boom
[ Foto: Dale Vito Boom ]

[ Foto: Dale Vito Boom ]

Timor W.W.W.

Horloges verzamelen kan een dure hobby zijn. Bij beroemde veilinghuizen als Christie’s, Sotheby’s en Antiquorum lopen de nullen vóór de komma snel op bij zeldzame modellen van merken als Patek Philippe en Rolex. Eind 2013 verbrak een Rolex Daytona (model 6263/6239, Paul Newman) bij Christie’s voor het eerst de magische grens van één miljoen dollar terwijl dit soort bedragen bij Patek al lang niet meer uitzonderlijk zijn. Maar het goede nieuws is dat een interessant vintage horloge absoluut niet zo duur hoeft te zijn. Het model dat vandaag in de spotlight staat is daar een perfect voorbeeld van: de Timor W.W.W.

 

Ministry of Defense

Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog had het Britse Ministry of Defense (MoD) een aantal specificaties geformuleerd waaraan horloges voor hun strijdkrachten aan zouden moeten voldoen. Deze horloges zouden onder andere een heldere, zwarte wijzerplaat met lichtgevende cijfers en wijzers moeten hebben, aangedreven moeten worden door een nauwkeurig uurwerk en een stevige, waterdichte kast moeten hebben. Ze zouden bekend worden onder de noemer W.W.W.; afhankelijk van de bron “Wristwatch Waterproof” of “ Waterproof Wristlet Watch”. Uiteindelijk bleek een twaalftal merken aan hun wensen te kunnen voldoen: Buren, Cyma, Eterna, Grana, Jaeger-LeCoultre, Lemania, Longines, IWC, Omega, Record, Timor en Vertex. De eerste merken die aan de vraag van de MoD konden voldoen waren Omega en Timor omstreeks 1944. De horloges werden geleverd tot in de jaren 50.

 

Timor W.W.W.

 

Broad Arrow

De W.W.W. horloges zijn charmant om meerdere redenen. Het belangrijkste is misschien wel de geschiedenis die ze met zich meedragen. Een horloge als deze doet ons gissen naar de ontberingen die zijn oorspronkelijke eigenaar heeft moeten doorstaan, welke offers hij heeft moeten brengen en welke avonturen hij heeft meegemaakt. Deze horloges zaten om de pols tijdens beslissende momenten in de geschiedenis van West-Europa en de rest van de wereld – een bijzonder gevoel. Het opvallende ‘Broad Arrow’ teken op de wijzerplaat en de gravures op het achterdeksel  zorgen voor een tastbare ode aan deze militaire achtergrond die zijn eigenaar niet zal ontgaan.

 

Buiten de bijzondere geschiedenis die deze horloges met zich meedragen, zien ze er ook simpelweg goed uit. Het instrumentele uiterlijk geeft een bijzonder soort rust. Hier vinden we geen poespas en onnodige toevoegingen. Elk element van het ontwerp dient een doel en valt op zijn natuurlijke plaats. De kasten zijn naar huidige maatstaven bescheiden van formaat en bovendien mat afgewerkt om reflecties te voorkomen. Een horloge als dezen is met andere woorden een subtiel genoegen!

 

Timor W.W.W.

 

'The Dirty Dozen'

Alle W.W.W. horloges worden aangedreven door een uurwerk dat met de hand opgewonden dient te worden. De kastmaten variëren van 35mm voor de Grana, IWC, JLC, Omega en Vertex tot een uitzonderlijke 38mm voor de Longines en de hier getoonde Timor valt met zijn 36mm mooi in het midden. De twaalf fabrikanten worden tegenwoordig vaak gekscherend ‘The Dirty Dozen’ genoemd, waarbij een complete verzameling wordt gezien als een noemenswaardige prestatie.

 

En de waarde? Die varieert sterk per merk. Grote namen als JLC, Omega en IWC zijn in de huidige markt absoluut niet goedkoop. Hetzelfde geldt voor de Longines met zijn grotere kast. Een W.W.W. van een relatief onbekend merk als Timor zou daarentegen niet meer moeten kosten dan 400-800 EUR – een relatief kleine prijs voor een horloge met een rijke geschiedenis!

Voor verzamelaars met een hart voor vaderlandse geschiedenis is er nog een bonus: de KNIL modellen. Een bescheiden aantal W.W.W. horloges is na gebruik door de Britten hergebruikt als horloges voor het KNIL, waarvan een gravure op het achterdeksel akte is. Extra zeldzaam en (dus?) extra begeerlijk..

 

 

Door: Dale Vito Boom

 

 

Bronnen;

A concise guide to military timepieces 1880-1990

Z.M. Wesolowski

 

Mee info: Wrist Watch WaterproofTags: Vintage horloges, Watches, Buren, Cyma, Eterna, Grana, Jaeger-LeCoultre, Lemania, Longines, IWC, Omega, Record, Timor en Vertex , Dale Vito Boom - cat LifestyleMisschien vind je deze ook leuk:

[Omega Magic Eye, Olympische Spelen 1948 - OmegaWatches.com]

15/10/14

Omega Seamaster Chrono-Quartz 'Albatros'

Door de jaren heen hebben verschillende merken mogen zorgen voor de tijdmeting bij de Olympische Spelen. Er is echter geen merk dat kan tippen aan de status van Omega, dat tot op heden 26 Spelen van apparatuur heeft voorzien.

Read more
[ Longines Legend Diver - Ace Photo Studio ]

20/06/14

Longines Legend Diver - Een moderne vintage

Het zal weinigen ontgaan zijn dat retro helemaal in is. Ook de horlogewereld heeft hierin een stevige opmars gemaakt. Een succesvol voorbeeld hiervan is de Longines Legend Diver.

Read more
[ Foto: Dale Vito Boom ]

08/01/14

Wat zijn de tien grootste klassiekers op horlogegebied?

Vraag dit een willekeurig aantal verzamelaars en stuk voor stuk zullen ze met een andere lijst aankomen. Er is echter één horloge dat in elke top tien zal staan. Een legende. Een icoon. De Omega Speedmaster.

Read more

25/11/13

Mijn grote liefde: De Rolex Datejust 6605

Dale Vito is al bijna 10 jaar bezeten van Vintage Horloges. Zijn grote liefde op dit moment is de Rolex Datejust 6605.

Read more