Wat is dat eigenlijk.... Vintage?

Date: 26/09/13 Read: 20691 view(s) Category: Lifestyle, Fashion Author: Kris Borstel

Wat is dat eigenlijk...Vintage?

Een vraag die ons regelmatig wordt gesteld als we op pad zijn, of met vrienden een borrel drinken. ‘Jullie doen dat toch? Wat is versta je dan onder Vintage?’ Het is lastig om daar een goed antwoord op te geven, aangezien de term willekeurig wordt gebruikt omdat het hip is. Wanneer je op synoniemen gaat zoeken, krijg je als vervangend woord voor Vintage ‘bouwjaar’ of ‘klassieker’. Het woord is tegenwoordig vooral spreektaal om iets ouds mee aan te duiden, zoals een specifiek kledingstuk.

 

Vintage

 

“Vintage is eigenlijk alles wat geschiedenis is en

waar je een nostalgisch gevoel van krijgt.”

Maar hoe komt het dat het woord Vintage zo vaak wordt gebruikt? Kleding met een jaren ’50 tot ’70 stijl is namelijk niet per definitie Vintage. Vaak wordt onder echte Vintage artikelen of kleding verstaan dat het minstens een aantal jaar oud moet zijn en daarmee van een bepaald jaartal, zoals tussen de jaren ’20 en jaren ‘80. Het draagt dan een verhaal met zich mee omdat het uit die tijdsperiode afkomstig is.

 

Voor de jaren ’20 wordt er gesproken over Antiek, een artikel dat ongeveer 100 jaar of ouder is. Na de jaren ’80 wordt het als retro of tweedehands bestempeld. Vintage heeft een sterke associatie met nieuwe gebruikte kleding, wat een reden kan zijn waarom sommige tweedehands kledingwinkels zichzelf Vintage noemen. Het begrip is namelijk al een op zichzelf staande trend. Daarnaast is er ook een verschil met tweedehands kleding. Vintage en uniciteit gaan namelijk in een adem samen, er zijn geen honderdtallen van hetzelfde exemplaar in omloop.

 

Het is voor de consument moeilijk om echte Vintage te vinden, vooral omdat het anno nu erg populair is en veel retailers hierop inspelen. Daarom is er ook veel namaak Vintage in omloop, een logisch gevolg op meer vraag dan aanbod.

Vintage

 

“WHAT’S IN A NAME... Vintage Lovers.”

Er zijn verschillende groepen mensen in Nederland die om een of meerdere redenen voor Vintage kleding kiezen en deze stijl omarmen. Dit kan een doelgroep zijn, maar ook een mentaliteitsgroep of een combinatie van beide. Dit laatste geeft vooral veel inzicht in de reden of behoefte achter de keuze voor Vintage.

 

SMAKEN VERSCHILLEN!

Deze groep vindt vintage artikelen mooier dan het standaard, massaal geproduceerde. Een uniek kledingstuk of meubel is waar zij voor gaan.

 

LIGT JOUW HART BIJ HET MILIEU?

Er is een groep mensen die Vintage dragen met de overtuiging dat we zuinig om moeten gaan met de grondstoffen die nog beschikbaar zijn, dus waarbij duurzaamheid een overheersende rol speelt. Een aantal van deze mensen steunen de waarden achter Vintage en hebben een milieubewuste Lifestyle.

 

HOE AUTHENTIEK BEN JIJ?

Daarnaast zijn er mensen die Vintage gewoon leuk vinden of een specifieke stijl daarbinnen omarmen. Dit vaak met de achterliggende gedachte dat zij zich willen onderscheiden, met of zonder afkeer tegen de massaproductie. Het heeft hierbij vooral betrekking op authentiek willen zijn, maar ook de kwaliteit kan een overwegende rol spelen omdat deze van Vintage vaak erg goed is.

 

GA JE VOOR DE PRIJS/KWALITEIT VERHOUDING?

Mensen kiezen in dat geval dan ook vaker voor Vintage met de functie als merkkleding. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat Kwaliteit namelijk ook steeds belangrijker wordt voor de consument, en een bepalende factor is bij het overwegen van een aankoop. De prijs- kwaliteitverhouding is hierbij vooral belangrijk, dus zo is er ook een groep die alleen Vintage koopt omdat het bijvoorbeeld goedkoper is.

 

Vintage

 

Door: Kris Borstel

 

(Dit artikel is mede tot stand gekomen door Diana Sleegers in opdracht van Vintage NL. Ben je zo enthousiast over dit artikel dat je de tekst wil gebruiken? Geen probleem, maar dan zou het wel stijl zijn als je de bron erbij vermeldt.)Tags: Wat is vintage?, retro, antiek, lifestyle, fashion, trends, authentiek, nostalgie - cat Lifestyle, FashionMisschien vind je deze ook leuk:

[ Bron tekst & beeld: De Koninklijke Bibliotheek ]

26/11/15

Eerste Nederlandstalige Donald Duck uit 1952

De Donald Duck, wie kent het niet?! Sinds 1952 valt het weekblad van deze ietwat verstrooide eend en zijn ondeugende neefjes bij duizenden fanatieke lezers op de mat.

Read more
[ Kleurenzee van paraplu's @MañanaMañana ]

07/09/15

Mindfulness Festival Mañana Mañana

Wat vandaag niet komt, komt morgen wel. Chill, even alle stress processoren uitzetten en ontspan. Dat is Mañana Mañana.

Read more
[ Vintage NL in de zesde editie van Vintage Lifestyle ]

28/07/15

Vintage NL in de publiciteit

We staan in de laatste editie van het blad Vintage Lifestyle! Velen denken dat deze Vintage Glossy een onderdeel is van www.vintage.nl, maar het tegendeel is waar. Zij offline, wij online, één gezamenlijke passie.

Read more
[ Photography Lea Muses, Streetstyle Fashion 2015 ]

23/05/15

Street Style Spring 2015 by Lea Muses

Lea Muses takes us into her vision of Spring Fashion 2015. Off course with a vintage touch, because she simply can’t do without. But most important: Create your own style!

Read more
[ Rollerskating is Vintage ! ]

20/04/15

Rollerskating is Vintage !

Ruby Amsen neemt ons mee in haar passie voor Rollerskating en Vintage. Van kleins af aan legt zij haar weg af op acht wielen. Pas maar op dat je niet wordt aangestoken…

Read more

24/01/15

Cradle-to-Cradle ontwerp in de praktijk

Afval kan altijd weer gebruikt worden als voeding voor nieuwe producten. Ontwerpstudio Simpele Dingen vertelt over hun visie over cradle-to-cradle.

Read more
[ fotografie SusieQ ]

01/10/14

Café Couture; Crème de la Crème vintage kleding, Breda

Voor bijzondere vintage kleding en persoonlijke aandacht zijn zowel de heren als de dames bij Saskia van Café Couture aan het juiste adres.

Read more

24/09/14

Vintage tassen scoren

Het begon allemaal als hobby, leuke vintage tassen zoeken in Frankrijk. Nooit gedacht dat ik een geweldige vondst zou doen...

Read more