Waarom Koffie & Vintage een mooi paar vormen

Date: 10/02/14 Read: 2551 view(s) Category: Lifestyle, Food & Drinks Author: Elles
Een bijdrage van Elles Kessels: barista, blogger en vintage lover

Een bijdrage van Elles Kessels: barista, blogger en vintage lover

Hoe je lekkere koffie maakt met een ouderwetse cafetière

Met koffie is het ook een beetje hetzelfde als met vintage, je hebt echte vintage paradepaardjes zoals espressomachines maar er zijn ook heel veel oude zettechnieken die juist vrij goedkoop zijn maar kwalitatief wel heel goed.  Daarom vandaag een stuk over een populaire zettechniek: de cafetière ofwel de French Press of drukpot. Veel mensen kennen hem maar ook veel mensen weten niet hoe je er lekkere koffie mee kunt bereiden.  Het leuke van een cafetière is dat het ook een gezellige manier is om koffie te presenteren. Het staat leuk als je met een gezelschap aan tafel zit met een cafetière op tafel. In veel koffiebarretjes in Londen en Stockholm is het al langer heel normaal en gelukkig zie je het hier ook steeds vaker.

 

Koffie & Vintage

Tinnen plaat met advertentie afkomstig van www.stationbay.com

 

Waar let je op als je een cafetière gaat kopen

Cafetières hoef je niet persé nieuw te kopen. Het klassieke model van Bodum kennen de meeste mensen wel. Daarvoor bestond de cafetière al maar was niet zo succesvol omdat de filter niet aansloot bij de kan waardoor er veel koffiedik in de koffie terecht kwam. Koop je er eentje bij een kringloop of rommelmarkt let er bij aanschaf op dat het zeefje nog goed in tact is, of je het zeefje los kunt halen om te reinigen en of de filter goed aansluit bij de kan. Als er oude koffieresten in zitten dan tast dat de smaak van de koffie aan, niet fris. Nieuw zijn ze ook overal verkrijgbaar. Het kleinste maatje is drie kops (let op: het zijn altijd espressomaten dus niet op wat wij gewend zijn aan grote mokken koffie). Het fijne van een cafetière is dat je hem gerust ook groot kunt kopen omdat je zelf de hoeveelheid aan kunt passen (dit in tegenstelling tot het espresso-potje waar je altijd vast zit aan de verhoudingen).

 

Hoe gebruik je de cafetière

Bodum cafetière collage 

Stap 1: Breng water aan de kook. Zorg dat de cafetière goed schoon en droog is. Voorverwarmen is ook aan te raden.

 

Stap 2: Maal de (versgebrande) bonen of gebruik grof gemalen koffie. De verhouding koffie is een volle eetlepel per 125-180 ml water, afhankelijk van je smaak.

 

Stap 3: Als het water gekookt heeft laat je het even een heel klein beetje afkoelen tot 96 graden anders verbrand de koffie.

 

Stap 4: Schenk het water gelijkmatig over de koffie. Laat het een minuut zo staan

 

Stap 5: Na een minuut roer je met een kunststof of houten spatel even door. Je kunt de deksel vast op de cafetière zetten maar je laat het filter nog omhoog staan. Nu wacht je nog 3 minuten.

 

Stap 6: Duw voorzichtig het filter recht naar beneden. Houdt de kan ook vast zodat hij niet weg kan schieten. Schenk de koffie meteen uit. Bewaar het restant koffie liever in een voorverwarmde thermoskan, de koffie wordt niet lekkerder als het te lang in de cafetière blijft zitten.

 

Koffiepraat

Ik hoop dat je inspiratie op hebt gedaan om zelf eens aan de slag te gaan met de cafetière. Misschien ligt er bij jou ook wel eentje werkeloos in de kast. Nu ben ik benieuwd naar jouw voorkeur van koffie bereiden?

 

Tot een volgende keer!

Elles

 

www.studiozienblog.comTags: Koffie, Vintage, Cafetière, French Press, Espresso, Ambacht, - cat Lifestyle, Food & Drinks