VT Wonen&Design Beurs: Waar is de Vintage?

Date: 04/10/15 Read: 2598 view(s) Category: Lifestyle, Interior, Design Author: Kris Borstel
[ Stand Mr. & Mrs. Interior ]

[ Stand Mr. & Mrs. Interior ]

Vintage; Massa of uniek?

Als ik de bladen en woonblogs mag geloven is Vintage nog steeds helemaal hip & happening. Wat mijn verbazing schetst is dat je het nauwelijks terugziet op deze beurs, die een weerspiegeling zou moeten zijn van het hedendaagse interieur. Zou het dan toch de massa te boven gaan?

 

Lyon Barstool van Spoor38

Als we Hal 11 (by far de mooiste hal van de beurs) binnenlopen word ik direct erg gelukkig! Spoor 38 staat te pronken met haar prachtige stand. Eye catcher is de Lyon Bar Stool. Gevonden tijdens één van de meest bijzondere zoektochten van eigenaar Jeroen Speksnijder, namelijk in Amerika.

VT Wonen&Design Beurs Spoor38

Ouderwets wordt Nieuwerwets

Hij vertelt vol passie het verhaal over deze barkrukken, die inmiddels ruim 70 jaar door dezelfde fabriek worden geproduceerd. En daar, in volle glorie, staat ze op de voorgrond; een uniek exemplaar Lyon barstool uit de jaren 30. Inmiddels importeert Spoor38 de barkrukken in 3 formaten en geeft er haar eigen draai aan d.m.v. kleur en afwerking.

VT Wonen&Design Beurs Spoor38

Cactushype

Het duurt weer even voordat we een volgende vintage vondst doen in deze grote hal. Er is wel 1 vintage item dat we praktisch overal tegenkomen: de cactus. Bijna iedere stand of horecagelegenheid is ermee versierd. Onder deze hype kunnen we niet meer uit! Gelukkig vinden we Mr. & Mrs. Interior en dat belooft wat.

VT Wonen&Design Beurs Mr. & Mrs. Interior

Meubelstukken met levenservaring

Als ik de inrichting van de stand van Mr. & Mrs. Interior bekijk kan ik er moeilijk een richting aan geven. En dat is juist net wat ze willen blijkt uit het verhaal van Mrs. Interior. Zij richten zich op unieke objecten tussen 1880 tot 1990, hierdoor creëren zij een eclectische mix van stijlen en periodes. Er is slechts 1 richtlijn die zij hanteren: Interieurobjecten die je het magische en ongrijpbare gevoel geven van Kerstochtend. Need I say more?

VT Wonen&Design Beurs Mr. & Mrs. Interior

Antiek vs Vintage

De scheidslijn tussen antiek en vintage kan marginaal zijn. Ik twijfel dan ook een beetje of Burbri Antiek past in mijn Vintage straatje. Hoe dan ook word ik wel erg blij van de vele industriële lampen en oude bouwmaterialen die zij laten zien. Deze stand is puur bedoeld om de zintuigen van haar bezoekers te prikkelen en hun te lokken naar Aalsmeer. Daar wacht een showroom van maar liefst 5000m2 waar ik waarschijnlijk toch eens ga kijken.

VT Wonen&Design Beurs Burbri Antiek VT Wonen&Design Beurs Burbri Antiek

 

Van der Bijl Interior & Design

In de overgebleven 2 hallen is het nauwelijks Vintage dat de klok slaat. Maar dan is daar op de valreep nog één kadootje: Van der Bijl Interior & Design. Met zijn upcycled objecten is hij geen nieuwkomer op deze beurs. Al jaren staat hij te pronken met zijn Sew Me lamp (gemaakt van oude Singer naaimachine) en oude operatielampen. Pronkstuk van dit jaar zijn op maat gemaakte horloges waarbij de lens van een oude camera wordt hergebruikt. Hier gaat een bijzonder verhaal aan vooraf en dat mogen wij binnenkort met jullie delen!

VT Wonen&Design Beurs Van der Bijl VT Wonen&Design Beurs Van der Bijl

De Machinekamer

Qua vintage stands hebben we het dan wel gehad. Toch merk ik dat het voor VT Wonen ook niet Vintage genoeg was. Zij hebben er namelijk voor gekozen om vintage binnen de horecagelegenheden een belangrijke rol te geven. De Machinekamer uit Zaandam voorziet de bezoekers van een zitplaats met een verhaal. Vooral Chocolate Café geeft je het gevoel terug te zijn in de jaren zestig. Natuurlijk had ik graag meer Vintage willen zien, het kan voor mij niet genoeg zijn. Maar ergens ben ik blij dat het juist uniek en bijzonder blijft. Vintage & Massa is voor mij geen combinatie.

VT Wonen&Design Beurs De Machinekamer

Tekst&Fotografie: Kris Borstel

 

Leuke links:

www.spoor38.nl

www.mrandmrsinterior.com

www.burbri.nl

www.demachinekamer.nlTags: vintage, retro, antiek, design, interieur, meubelstukken, vt wonen, amsterdam, rai, vt wonen&design beurs, woonbeurs, spoor38, mrandmrsinterior, stef van der bijl, de machinekamer, burbri antiek - cat Lifestyle, Interior, DesignMisschien vind je deze ook leuk:

[ Louis van Teeffelen ]

17/09/15

De vintage verzameling van een stedelijk jutter

Margot Leeuwen is van origine museoloog, maar al jaren werkzaam in de vastgoed sector. Haar onoverwinnelijke passie is de zoektocht naar vintage en retro gebruiksvoorwerpen in de stad.

Read more
[ Remade with Love ]

14/05/15

Contagious vintage addiction

We stellen je graag voor aan Anne. Ze neemt ons mee in haar wereld van DIY, Upcycling & toffe hotspots (vintage of gewoon erg leuk). Na het lezen van haar artikel sta je te popelen om naar de kringloop te gaan.

Read more

19/09/13

Prinsengracht Amsterdam

Het Turks Fruit gevoel bekruipt je bij het oversteken van de karakteristieke bruggetjes op de Prinsengracht, de uitkijk over de gracht en de vele fietsen. Dat is pas vintage!

Read more