Volop Nostalgie in het Brabantse Tilburg

Date: 15/03/15 Read: 4917 view(s) Category: Fashion, Interior, Shopping, Selected Author: Kris Borstel
[ Foto: Kris Borstel, gemaakt bij Decennia Design ]

[ Foto: Kris Borstel, gemaakt bij Decennia Design ]

Tilburg, Textielstad

Het is een vaak gelegde link tussen deze Brabantse plaats en de industrie van begin 1900. Ik ben erg benieuwd hoe de Vintage cultuur zich tussen toen en nu heeft verweven en neem jullie graag een dagje mee naar het zuiden. Via social media zijn er aardig wat tips binnen gekomen, dus mijn koers is bepaald.

 

Decennia Design

Mijn dag start bij Decennia Design aan de Meelstraat 82. Ik kom bij een kleine winkel met een combinatie van vintage en nieuwe interieur artikelen. Ondanks dat de eigenaren niet aanwezig zijn, word ik vol enthousiasme opgevangen door een jongedame die de honneurs waarneemt. De mix van oud en nieuw typeert de combi van de het echtpaar dat hun hart is verloren aan interieur. Hij houdt van klassiekers uit het verleden, zij is meer van het hedendaags design. De winkel is nog maar het topje van de ijsberg. Om de hoek vinden we nog 2000m2 gevuld met stoelen, banken, verlichting, dressoirs en ander soort (voornamelijk) vintage moois. De interesse voor Decennia Design gaat van particulier tot projectinrichter en reikt ver over de Nederlandse grenzen.

Winkel Decennia Design TilburgLoods Decennia Design Tilburg

Dwaalgebied

Uit de tips die we hebben gekregen is gebleken dat het zogenoemde 'dwaalgebied' van Tilburg een must see moet zijn. Voor de lekkere trek begin ik eerst met een verse sap en plak spelt cake van Appelsien (Heuvelstraat 131). Met het zonnetje op mijn bol blader ik door het groene verzamelboekje waar ik nog een aantal spots tegen kom die ik in mijn virtuele zoektocht niet gevonden had. Hop, hop in de benenwagen!

 

Nostalgie ten top

Ik start in de Nieuwlandstraat en tref al snel de kleine winkel Rens Alta op nummer 42. In de etalage word ik direct bevangen door oude fabriekslampen.  Eenmaal binnen is het krap, maar de moeite waard om voorzichtig alle hoeken te bekijken. Achterin zit de eigenaar verstopt achter zijn laptop, druk in de weer met het beantwoorden van aanvragen van over de hele wereld. Ookal is de winkel niet groot, online zijn er geen belemmeringen van vierkante meters en landsgrenzen. De passie van deze vintage liefhebber gaat ver terug. Als kleine jongen fietste hij al naar de vuilnisbelt op zoek naar attributen voor een zelfgemaakt skateboard. Tijdens zijn studententijd ging hij regelmatig op zoektocht en verkocht zijn vondsten op markten om een centje bij te verdienen. Het heeft hem nooit meer los gelaten. De afgelopen jaren is er veel veranderd en is de digitale wereld inmiddels ondenkbaar. Gelukkig helpt zijn dochter hem regelmatig een handje mee.

Rens Alta Design Tilburg 

Tweedehands in de Noordstraat

Ik dwaal weer een stukje verder en zie met gele neonletters mijn volgende bestemming al in de verte. Van buiten is duidelijk te zien waar het bij SamSam (Noordstraat 82) om draait: vintage fashion. Jassen, old school blousjes, riemen en tassen zijn buiten de winkel uitgestald om de aandacht te trekken. Ik stap naar binnen en waan mij in een oase van tweedehands kleding. Het hangt super vol en ik zou niet weten waar ik moet beginnen. Een aantal vervente platen verzamelaars begroeten mij vriendelijk, maar duiken snel de bakken weer in op zoek naar een bijzondere stukje vinyl. Ik snuffel nog even verder, maar heb te weinig geduld om mezelf helemaal vast te bijten in de massa kleding. Wel heel tof om een bijzondere outfit te scoren.

SamSam Vintage Tilburg 

Erfelijkheid

Aan de oneven zijde van de Noordstraat vind ik op nummer 97 Viva Vintage. Op dit adres komt de bevlogenheid van twee generaties bij elkaar. Vader en dochter hebben hun hart verpand aan oude klassiekers. Er is wel degelijk sprake van erfelijkheid, al geeft de nieuwe generatie haar eigen draai aan het geheel. Interieur artikelen zijn altijd de hoofdmoot geweest, maar dochterlief heeft ook de wereld van fashion een plaatsje gegeven binnen de winkel. En wil je nog een nachtje slapen over je aankoop? Ook dat kan in Bed & breakfast Viva Vintage!

Viva Vintage TilburgViva Vintage Tilburg

 

Koffiebar met Karakter

Inmiddels heb ik wel zin in een bakkie koffie en als ik de Tuinstraat indraai kom ik gelukkig op nummer 55 Fahrenheit tegen. Deze spot staat niet op mijn vintage todo lijstje, maar wat een verrassing. Oké de inrichting is niet zo vintage, maar de sfeer proeft naar passie en daar heb ik nou eenmaal een zwak voor. De eigenaar speelt voor DJ en Barista tegelijk met als resultaat een heerlijke espresso met een lekkere vibe op de achtergrond. Sinds jaren is hij fanatiek platenverzamelaar en eens per maand komen meerdere verzamelaars bij Fahrenheit samen om een avond te draaien. Niet alleen platen maar ook kunst krijgt de aandacht hier. Iedere maand exposeert een lokale creatieveling haar werken. Zeker de moeite waard om eens wat verder de Tuinstraat in te lopen.

Fahrenheit Tilburg 

Vintage voor kids

Schuin tegenover Fahrenheit vind ik Hand for kids (tuinstraat 74), een tip die ik in het verzamelboekje heb gevonden. In de etalage liggen toffe hebbedingen uit de jaren 60 tot 80 voor kids uitgestald. Het nodigt uit om even binnen te komen kijken. Stiekem baal ik een beetje dat mijn jongens al wat groter zijn en ik ze niet meer blij zal maken met dit speelgoed. Als het aan mama had gelegen had ik binnen een half uur met een volle tas buiten gestaan. Het is een heel leuk adresje om een origineel kraamcadeau te vinden. Van vintage blouses en handdoeken worden jurkjes en slabben gemaakt en wollen dekens worden opgepimpt met kleine details. Zo worden de oude vintage motiefjes weer helemaal hip.

Hand for Kids Vintage TilburgHand for Kids Vintage Tilburg

De Fabrikeur

De dag sluit ik op de valreep af bij De Fabrikeur. De loods ligt wat meer buiten het centrum, maar is zeker de moeite waard om richting de wijk Koningshoeven te reizen. De eigenaar heeft zeer bewust gekozen voor zijn bedrijfsnaam:

 

‘Een fabrikeur was een persoon die grondstoffen of halffabricaten verkocht aan particulieren om deze daarna weer op te kopen, nadat dezen daaraan een of meer bewerkingen hadden uitgevoerd middels huisnijverheid. Het uiteindelijke, afgewerkte, product was voor de markt bestemd, hetgeen aanvankelijk letterlijk de plaatselijke markt was.’

 

De zogenoemde particulier is de eigenaar zelf geworden en de plaatselijke markt is door het digitale tijdperk verruimd, maar de intrinsieke motivatie is gelijk. Je kunt aan de Bernadettestraat 4 terecht voor originele Vintage interieur artikelen of uniek gefabriceerde artikelen. Bij het laatste ligt de grote passie van De Fabrikeur. Industrie voert in zijn collectie de boventoon, gewoon omdat hij dat mooi vindt, maar ook landelijk en brocante komen wel eens voorbij. Het is verstandig om voor je bezoek even te checken of hij aanwezig is, het zou jammer zijn als je voor een gesloten deur staat.

 

De Fabrikeur Vintage TilburgDe Fabrikeur Vintage Tilburg

De Fabrikeur Vintage TilburgDe Fabrikeur Vintage Tilburg

 

Ook de Vintage cultuur heeft zich dus serieus gevestigd in Tilburg. Er zijn nog veel meer gave spots, die niet onbenoemd mogen blijven. Ken jij of ben jij zo’n lokatie en wil je er graag meer over vertellen? Laat het mij weten via kris@vintage.nl!

 

Door: Kris Borstel (Tekst & Fotografie)

 

Leuke links:

Decennia Design / Rens Alta / Viva Vintage / Fahrenheit / Hand for Kids / De Fabrikeur

 - cat Fashion, Interior, Shopping, SelectedMisschien vind je deze ook leuk:

14/12/15

Vintage schatzoeken

Het internet is voor ons als een wereldkaart met daar op allemaal kleine kruisjes en aanwijzingen, wij weten de weg, kennen de valkuilen en gaan door tot we de schat hebben gevonden.

Read more
[ Bron foto: www.hotelnewyork.nl ]

12/10/15

Rotterdam met een vleugje New York

Deze vintage trip bezoeken we iconisch Rotterdam. Uitgesproken, rauw, stoer, mysterieus en Hotel New York. Dat wordt bijzonder!

Read more
[Foto: Kris Borstel - Bikes to Remember, 's-Hertogenbosch]

01/03/15

Toffe vintage in hometown 's-Hertogenbosch

Mijn eigen stad 's-Hertogenbosch (ookwel Den Bosch) heeft zoveel moois. Je moet het alleen wel even opschrijven. En dat is gelukt. Ga je mee?

Read more
[Meubelatelier, Koningsstraat 5]

19/01/14

Op zoek naar vintage in de Oranjestad Breda

Deze gastvrije stad heeft ons flink laten zoeken. Gelukkig vonden wij toch nog een paar unieke vintage locaties.

Read more

15/05/13

Hoe vintage is de oudste stad van Nederland, Nijmegen?

We vervolgen het avontuur in Nijmegen. Wat kan deze stad met zo’n rijke historie ons brengen uit de jaren ‘50/’60? We zullen zien, we zullen zien...

Read more