Vintage schatzoeken

Date: 14/12/15 Read: 3957 view(s) Category: Interior, Shopping, Lifestyle, Selected Author: Kris Borstel

Liever verliefd op spullen met een verleden

Stel, je ontmoet elkaar via een datingsite. Er is een bijzondere klik, maar niet bepaald één die in de lijn der verwachting ligt. Het groeit uit tot een gezamenlijke passie, voor spullen met een verleden. Swipe, swipe & match. De rest is inmiddels ‘geschiedenis’. Remco en Colinda hebben elkaar een kleine twee jaar geleden online ontmoet. Eigenlijk waren zij op zoek naar een nieuwe liefde, maar hebben daar een bijzondere vriendschap voor terug gekregen. Die liefde komt vast nog wel een keertje.

 

Aan de keukentafel bij Remco ontmoet ik het tweetal van Misceaup. Ze stralen van trots als ik vraag naar het verhaal achter hun avontuur. ‘Iedere tweedehands liefhebber kent het wel, je ziet een item online of in de kringloopwinkel en bent op slag verliefd, je ziet het al helemaal staan in je interieur, of hangen in je kast tussen alle andere vondsten waar je zo trots op bent. Maar eenmaal thuis blijkt die gave oude stoel of die mooie retro lamp het toch net niet te zijn  of te passen, zoals jij het voor ogen had…….een feitelijke miskoop……

 

Zo begon het ook bij ons, liefde maakt blind is een gezegde dat wij in de praktijk hebben mogen ervaren, en wat doe je dan? Je kijkt je aankoop nog een keer goed aan en weet zeker dat er elders op het internet vast en zeker nog een liefhebber is voor dat stoere kastje, die hippe lamp of mooie weegschaal. Iemand die onze “miskoop” wel als waardevolle schat zal zien, deze zal koesteren en liefhebben. Zo ontstond de naam van ons bedrijf, Misceaup.’

Misceaup vintage interieur Misceaup vintage interieur

Treasure hunters

Schatzoeken is hun passie. “Het internet is voor ons als een wereldkaart met daar op allemaal kleine kruisjes en aanwijzingen, wij weten de weg, kennen de valkuilen en gaan door tot we de schat hebben gevonden.” Binnen- en buitenland struinen zij samen af op zoek naar bijzondere items doorgaans uit de jaren ’50, ’60 en ’70 die zij graag een nieuw thuis willen geven.

 

Het rondcrossen is voor Remco inmiddels een zesde zintuig geworden. Op zijn 15e koopt hij een oude bromfiets voor zichzelf, die zijn opa voor hem opknapt. Hij krijgt daar zoveel reacties op dat hij al snel besluit nog een bromfiets te kopen en deze opgeknapt weer te verhandelen. Inmiddels is Remco 29 en zijn er vele bromfietsen door zijn handen gegaan.

 

Doordat Remco stad en land afzocht voor zijn bromfietsen kwam hij op de meest bijzondere plaatsen terecht, vaak bood de eigenaar van deze voertuigen ook andere “vintage” items aan. Als er plaats was in de auto dan werden deze meegenomen, maar de prioriteit lag toch echt bij de schatten op wielen. Tot hij Colinda ontmoette....

 

Zij is namelijk verzot op interieur artikelen met een verhaal. Met een voorkeur voor kleinere artikelen zoals weegschalen, houten puzzels en typemachines zoekt Colinda naar spullen waar ze blij van wordt. Haar eigen huiskamer staat vol met vintage moois dat meestal snel een nieuwe eigenaar vindt, behalve als zij er zelf (nog) geen afstand van kan doen. Die prachtige kasten, stoelen, hobbelpaarden etc. mag Remco dus echt niet meer laten staan! Inmiddels is zijn garage omgebouwd tot publieke showroom (op afspraak) waar klanten hun spullen ook af mogen halen.

Misceaup vintage interieur Misceaup vintage interieur Misceaup vintage interieur

Voorwerpen met een verhaal

Het leukste van hun zoektocht naar bijzondere items zijn de verhalen die erachter schuilen. Het is iedere keer weer een verrassing wat een bezoek gaat brengen. De ene keer zit de verkoper niet te wachten op een praatje en wil de deal zo snel mogelijk afhandelen. Een andere keer ga je ergens naartoe waar je vervolgens drie uur later pas weer buiten staat. We respecteren beide, maar vinden het wel erg leuk als we een verhaal door kunnen geven.

 

Het breekt Colinda haar hart als het om een stuk gaat met emotionele waarde en de verkoper zichtbaar moeite heeft om er afstand van te doen, maar wegens de situatie niet anders kan. “Dan ben ik blij dat ik het een tweede leven mag geven in de hoop dat het net zo gekoesterd zal worden als bij hen.” Het feit dat zij daar hun best voor doen, verzacht bij de verkoper een beetje de pijn van het afscheid.

Misceaup vintage interieur Misceaup vintage interieur 

Vintage interieurstyling

Omdat zij weten dat interieurstyling niet voor iedere vintage liefhebber een tweede natuur is, heeft Misceaup een Pinterest account aangemaakt boordevol inspiratie. Op deze manier wordt de kans op een echte ‘miskoop’ wel erg klein. Met hun gevatte slogan ‘We hunt, you gather’ nemen ze iedereen graag mee in hun way of live. Op dit moment zijn de voorbereidingen van een webshop in volle gang.  Dit zal niet lang meer op zich laten wachten, maar tot die tijd kun je Misceaup volgen via Facebook.

 

Tekst: Kris Borstel

Fotografie: MisceaupTags: vintage, interieur, misceaup, tweedehands, tweede leven, duurzaam wonen, lifestyle, styling, jaren 50, jaren 60, jaren 70, retro - cat Interior, Shopping, Lifestyle, SelectedMisschien vind je deze ook leuk:

[ Vintage Mazda fabriekslampen gefotografeerd in Frankrijk ]

11/03/16

Originele Mazda fabriekslampen uit Normandië

Een liefdesverhaal van twee bijzondere fabriekslampen en hun ontdekkers. Met een voorliefde voor vintage interieur, reizen de liefhebbers af naar Frankrijk.

Read more
[ Advertorial ]

05/02/16

Studenten… en een vintage winkel?

Een groep studenten met als stuurman Sebastiaan van den Berg hebben een concept omgetoverd tot een functionerend bedrijf. Wat voor bedrijf vraag je je dan af?

Read more
[ Eindhoven, Radio Royaal ]

22/06/15

Uitgelicht: Vintage Eindhoven

Lichtstad, Philips en PSV zijn vaak de eerste dingen die bij je opkomen als je aan Eindhoven denkt. Maar hoe zit het eigenlijk met het Vintage gehalte in deze industriële stad?

Read more
[ Foto: Kris Borstel, gemaakt bij Decennia Design ]

15/03/15

Volop Nostalgie in het Brabantse Tilburg

Vintage shopping in het Brabantse land. Dit keer ontdekken we Interior, Fashion & Lifestyle in Tilburg. I like!!!

Read more
[Foto: Kris Borstel - Bikes to Remember, 's-Hertogenbosch]

01/03/15

Toffe vintage in hometown 's-Hertogenbosch

Mijn eigen stad 's-Hertogenbosch (ookwel Den Bosch) heeft zoveel moois. Je moet het alleen wel even opschrijven. En dat is gelukt. Ga je mee?

Read more