VerzamelaarsJaarbeurs: Europa’s grootste vintage evenement

Date: 24/10/13 Read: 3631 view(s) Category: Lifestyle, Interior Author: Tjerk de Laat
[ VerzamelaarsJaarbeurs, advertorial ]

[ VerzamelaarsJaarbeurs, advertorial ]

De VerzamelaarsJaarbeurs: Europa’s grootste vintage evenement

Tweeduizend stands met een keur aan designmeubelen, speelgoed, glas- en aardewerk en vintage kleding. Tijdens de VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht ga je het allemaal vinden. In bezit van een jaloersmakende Vintage Radar? Dan is dit jouw walhalla. De VerzamelaarsJaarbeurs vindt plaats op 23 en 24 november in Jaarbeurs Utrecht.  De grootste vintagebeurs van Europa trekt elk halfjaar 34.000 bezoekers. Verzamelen en vintage blijft dus onverminderd populair.  Wij gingen in gesprek met trouwe bezoekers en verzamelaars over hun passie.

 

Verzamelaarsjaarbeurs Vintage accessoires

 

Design meubelen

Kledinglabels, sigarenbandjes, puntenslijpers, zonnebrillen: alles kun je sparen en verzamelen. Dat doet ook kunstenaar-verzamelaar Pet van de Luijtgaarden. En in plaats van mooi uitstallen in een vitrinekast, hergebruikt hij alles. “Wie de laatste mode wil dragen of de mooiste designmeubelen zoekt gaat hiervoor naar Parijs of Milaan. Of zoekt het dichterbij: de zolder. Want met spullen die je in huis hebt kun je fraaie creaties maken”, aldus Pet. Tijdens de beurs vertrouwd hij zijn spullen toe aan tien industrieel ontwerpers. Zij gaan live aan de slag met het creëren van een praktisch design kunstwerk dat geschikt is voor dagelijks gebruik. Denk hierbij aan een bank van knuffelbeesten, een lamp van zonnebrillen, een tafel van de cassettes van videobanden of een LEGO-tapijt. “Knuffels blijken heel comfortabel te zitten  en de tafel van videocassettes is meteen ook een opbergmeubel voor kleine spullen”, zegt Van de Luijtgaarden. Het mooiste of ludiekste ontwerp wordt geëxposeerd op de designbeurs Salon del Mobile in Milaan.

 

 

Antieke poppen

Irene verzamelt antieke poppen. “Als kindje vond ik ze al leuk, de frivole  poppen met krullende haartjes en sierlijke jurkjes”. Ze heeft ze nog nooit precies geteld maar naar schatting bezit zij zo’n honderd poppen die gemaakt zijn tussen 1945 en 1970. Irene begon pas laat met het verzamelen van de poppen. “Toen curiosamarkten en verzamelbeurzen sterk in opkomst kwamen ontdekte ik opnieuw deze serie poppen die sterk op elkaar lijken.” De mallen zijn overgekomen uit Amerika en voornamelijk in Italië zijn ze ermee aan de gang gegaan. Bijna alle rompen, armen en beentjes zijn hetzelfde. Toch ziet elke pop er uniek uit omdat de kleding verschilt. Regelmatig staat Irene op de beurs om haar collectie antieke poppen te tonen.  “Daar kom ik ook steeds ook andere verzamelaars en liefhebbers van poppen tegen met wie ik leuk adresjes en informatie kan uitwisselen.”

 

Vintage mode

Mode styliste Janna komt al jaren op de VerzamelaarsJaarbeurs: “ De ideale plek om spullen te shoppen voor opdrachten.  Zo vond ik laatst een groovy seventies lamp die ik goed kon gebruiken voor een modeshoot van een magazine. Speciaal voor de shoot werd een huis helemaal omgebouwd tot seventies paleis. Alle bijbehorend spullen moesten worden geshopt of geleend. Naast opdrachten shop ik ook veel voor mijzelf: retro zonnebrillen, sixties jurken, tasjes uit de tachtiger jaren. Het verbaast mij steeds hoeveel stands er zijn en hoe groot het aanbod is. “Beursorganisator Cas Bosland ziet deze trend ook: “Daar waar sigarenbandjes en muntjes vroeger heel populair waren, zijn designmeubels uit de jaren zeventig en tachtig en retro mode nu enorm in trek. Ons aanbod op dat gebied is dan ook sterk gegroeid”.

 

Verzamelaarsjaarbeurs Vintage Celebcards

 

Japanse kimono’s

Henk verzamelt sinds een paar jaar vintage Japanse kimono’s. Dat zijn traditionele Japanse kledingstukken bestaande uit een losse mantel of japon met wijde mouwen die met een ceintuur wordt dichtgebonden. Hij heeft er inmiddels 65. “Ik schaf kimono’s en accessoires bij voorkeur aan via internet en bij enkele Japanse handelaars die ik intussen ken. Maar ook vrienden en kennissen dragen een steentje bij.” Dit Japanse kledingstuk is niet goedkoop. Toch is het mogelijk om aan allerlei kimono’s te komen: van zijde of katoen, handbeschilderd of met opdruk. Henk bezit exemplaren voor dames en voor meisjes, voor diverse leeftijdscategoriëen en gebruiken én voor diverse gelegenheden zoals de traditionele theeceremonie.  “Ik kom regelmatig op de VerzamelaarsJaarbeurs en heb daar weleens een mooie kimono ‘gescoord’, het aanbod is door de jaren heen veel groter geworden waardoor dit soort unieke stukken daar nu ook verkrijgbaar zijn.”

 

Verzamelaarsjaarbeurs Vintage meubels

 

De grootste vintage beurs wil weten waar men al jaren naar op zoek is.

We willen graag weten met welke voorliefde of passie je rondloopt.

Wat zou jij het liefst vinden op deze beurs?

Waarom wil jij naar Utrecht komen en niet ergens anders?

 

VerzamelaarsJaarbeurs najaarseditie 2013

- Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6, Utrecht

- Zaterdag 23 november (9.00 tot 17.00 uur) en zondag 24 november (10.00 tot 17.00 uur)
- Entreeprijs aan de kassa: € 13,- (kinderen t/m elf jaar gratis), voorverkoop via de site: € 11,50
- Meer informatie, voorverkoop, korting en filmbeelden: www.verzamelaarsjaarbeurs.nl en

- via de blog www.verzamelaarsjaarbeurs.nl/blog  

 

 

Door: Vintage NL samen met Cas BoslandTags: Verzamelaarsjaarbeurs, Utrecht, Vintage mode, Fashion, Speelgoed, Design Meubels, Antieke poppen, Verzamelen, Japanse kimono's - cat Lifestyle, InteriorMisschien vind je deze ook leuk:

[ VerzamelaarsJaarbeurs, advertorial ]

04/04/14

‘Vijftig jaar The Beatles in Nederland’ op Europa’s grootste vintagebeurs

De VerzamelaarsJaarbeurs staat deze voorjaarseditie extra in het teken van ‘Vijftig jaar The Beatles in Nederland’.

Read more

26/11/13

Utrecht vol Verzamelaars

Vintage NL on Tour en vond een Utrecht vol Verzamelaars. Onze passie? Het verzamelen van de mooiste verhalen op de grootste vintage beurs van Europa.

Read more

22/11/13

Vintage NL nog géén jaar online en nu al naar de beurs!

De crew van Vintage NL is deze dagen aanwezig op de grootste vintage-beurs van Europa in Utrecht. Lees hier het live-verslag

Read more
Martien Janssen - 17/05/2010 [bron: flickr]

31/07/13

Boordevol inspiratie na en dagje Utrecht

Het vintage virus lokte ons naar Utrecht. Deze spontane actie werd meer dan beloond. Toppertje!

Read more