Uitgelicht: Vintage Eindhoven

Date: 22/06/15 Read: 4927 view(s) Category: Shopping, Fashion, Interior Author: Kris Borstel
[ Eindhoven, Radio Royaal ]

[ Eindhoven, Radio Royaal ]

Make my day @ Coffeelab

Je kunt de dag niet beter beginnen dan met een goede bak koffie. Hier dacht ik zo’n vijf jaar geleden heel anders over, want toen dronk ik het nog niet. Maar na een mooie trip door Italië heb ik mijzelf verloren in de heerlijke espresso’s! En dan wordt het een ultieme koffie wanneer deze wordt bereid door een heuse Barista. Daarvoor weet mijn vriendin Andrea, die mij vandaag door Eindhoven gaat gidsen en het ook gewoon gezellig is samen, de uitgelezen place to be. Vijf stappen en een sprongetje vanuit centraal station Eindhoven en je bent bij Coffeelab.

Vintage Eindhoven Coffeelab Barista

Koffiebar en Brandstore in één

Wat een heerlijke vibe! Mensen staan met een grote glimlach achter de toonbank. We worden gevraagd naar de bestelling, maar we zijn zo met de omgeving bezig dat daar nog even geen tijd voor is. Ok, het is niet echt Vintage, maar het sfeertje is heerlijk. Simpele inrichting, maar heel warm door al het groen, het hout en de koperen details. De koffiebar loopt door in de Eindhoven Brandstore wat elkaar op een fijne manier versterkt.

 

Inmiddels beginnen die Barista geluiden toch wel de aandacht te trekken en we gaan eens kijken waar onze buikjes zin in hebben. Naast koffie hebben ze ook allerlei lekkernijen voor erbij. Gelukkig voor de mensen met keuzestress, zoals wij, is er een combi plankje met 3 verschillende soorten lekkers. Daarbij nemen we een Cortado, een espressovariant met warme melk. We zoeken een plek onder de groene oase en de Barista gaat voor ons aan de slag.

Vintage Eindhoven Coffeelab Vintage Eindhoven Coffeelab

Barista kampioen uit Eindhoven

Jeroen Veldkamp is de Barista die onze koffie heeft bereid en hij komt ze persoonlijk brengen. Hij vertelt over zijn passie voor koffie en de inspiratiesessies die hij hierover houdt. ‘Coffeelab is een onafhankelijk koffie platform dat inspireert, kennis deelt, organiseert, presenteert en motiveert met dit koffiehuis als verlengstuk’, vertelt hij. Vorige week nog heeft een van hun Barista’s, Milou Savelkoul, de Barista Challenge in Götenborg gewonnen. Het lijkt wel kunst, maar gelukkig is het niet alleen om naar te kijken!

 

Vintage furniture on the spot

Jeroen geeft ons nog wat extra vintage tips en we starten aan de Geldropseweg 149 bij De Spot. We bevinden ons in een heel ander stukje Eindhoven aan een grote doorgaande weg. Het pand van buiten heeft niet veel charme, maar door de etalage ruiten zie ik toch wel wat moois spiegelen.

Vintage Eindhoven De Spot design klassiekers

We stappen binnen in een grote ruimte waar verschillende settings zijn gecreëerd. Dat het voorheen een Duitse supermarkt keten is geweest kun je nog goed zien aan de vloer, de blauwe kunststof platen en de plastic klapdeuren waarachter de koelcel is geweest. Inmiddels hebben de nieuwe eigenaren het omgeturnd naar een toonzaal vol met hoge kwaliteit vintage interieurartikelen.

 

Tiener liefde voor tinnen speelgoed

De Spot is ruim 35 jaar actief in de vintage handel. Het is allemaal begonnen met tinnen speelgoed van de Bijenkorf. Aan het einde van zijn tienerjaren is de eigenaar verliefd geworden op dit bijzondere speelgoed. Dat is uitgegroeid tot een groot verzamelfanatisme en heeft zich later ook gemanifesteerd in het verzamelen van oude Barbies. Om deze passie voor speelgoed met een verleden te bekostigen is hij begonnen met het in- en verkopen van vintage meubilair. Hij had er destijds al een neus voor en bevond zich voor zijn verzamelingen vaak al op de juiste plek.

Vintage Eindhoven De Spot design klassiekers

Verzamelen blijft kriebelen

Na jaren speurwerk heeft hij het gros van zijn speelgoedverzameling verkocht en is van zijn verdiensten een horeca onderneming gestart. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en het vintage meubilair heeft hem eigenlijk nooit los gelaten. Een volgepakt huis met de meest bijzondere vintage stukken barstte uit haar voegen. Er moest een andere lokatie voor komen. Samen met zijn vriendin, die mooie kussens en tassen maakt van oude materialen zoals dekens, is hij aan de Geldropseweg terecht gekomen.

Vintage Eindhoven De Spot Tinnen speelgoed Vintage Eindhoven De Spot Barbies

Daar vind je inderdaad een prachtige collectie van vintage stukken. Het liefst verkopen zij hun spullen aan particulieren of andere verzamelaars. ‘Het is jammer om te zien dat veel van het Nederlandse vintage design wordt verscheept naar het oosten. Dat zullen we nooit meer terugzien.’ Voor de kleinere accessoires moet je niet bij De Spot zijn. ‘Wij waken voor een te hoog pindabakjes gehalte!’. Gelukkig zien we ook nog wat van zijn speelgoed liefde terug en stiekem laat hij mij nog een paar van zijn barbies zien: ‘Ik kon ze niet laten liggen…’

 

Doortje Vintage

We vervolgen onze weg naar een oude bekende. Doortje Vintage aan de Smalle Haven is een bekende speler in de Nederlandse vintage fashion scene. De drie zussen zijn verzot op deze groene vorm van shoppen en dragen dit groots uit. Inmiddels zijn zij naast deze winkel in Eindhoven en hun online shop een nieuw concept in Amsterdam gestart: LENA The Fashion Library. Een kledingbibliotheek waar je d.m.v. het lenen van kleding jouw outfit uniek en bijzonder houdt. Voor de Amsterdammers onder ons een toffe plek om je bij aan te sluiten.

Vintage Eindhoven Doortje Fashion

Relaxt lunchen in een Chesterfield

De lunchtijd is aangebroken. Online hebben we restaurant Vintage aan de Kerkstraat gevonden, dus daar zetten we koers naar. De grote witte letters VINTAGE op de luifel verklappen dat we er zijn. We ploffen neer op een Chesterfield vlakbij de open keuken. De drukte van de koks en het rammelende servies vind ik altijd gezellig. Van de kaart kiezen we een sandwich met ambachtelijk brood van de beroemde Stadsbakkerij Broodt aan de Smalle Haven. Het eten smaakt goed en de wijn is heerlijk, maar ik ervaar niet het vintage sfeertje waar ik stiekem op gehoopt had. Neemt niet weg dat we er weer volop tegenaan kunnen.

Vintage restaurant Eindhoven

Kleding, interieur, kapsalon & lunchroom in De Etalage

We hebben meerdere tips binnen gekregen om De Etalage te bezoeken. Een enorm pand aan een grote kruising geven mij geen nostalgische gevoelens, maar als je door de deuren stapt kom je in een Vintage walhalla terecht. Een enorme ruimte vol met kleding, interieur, accessoires, een kapsalon en lunchroom. Hier bundelen Vintage Treets, Inu4vintage, Rock’n Hair en Cultural lunchroom hun krachten. Op dit moment zijn ze druk met hun verhuizing richting de Edisonstraat, een wijk van Eindhoven die de gemeente graag wil opkrikken. Vanaf juli gaat de nieuwe lokatie Vintage Wonderland open! Zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Vintage Eindhoven De Etalage Vintage Eindhoven De Etalage Vintage Eindhoven De Etalage Vintage Eindhoven De Etalage

Vintage kleding in oude slagerij

In een oude slagerij aan Hoogstraat 36 vinden we Second Floor. De vintage kleding wordt afgewisseld met nieuwe kleding en Mexicaanse accessories. En dat alles in een ruimte waar het verleden nog doorheen schemert. Vleeshaken aan het plafond, de tegels met koeien op de wand en het monumentale plafond verraden dat er een slagerij is geweest. De bijzondere combinatie van wat er verkocht wordt maakt Second Floor een heel leuk winkeltje om te shoppen.

Vintage Eindhoven Second Floor kleding Vintage Eindhoven Second Floor kleding

Interieurs met een vleugje geschiedenis

Bij mijn online zoektocht naar gave spots in Eindhoven kwam ik ook een adres tegen waar mijn hartje sneller van ging slaan. JM style aan de Hoogstraat 208 is actief met Interieurontwerp en Styling: ‘New design with a touch of history’. Jeanne van de Meulengraaf is zelf verzamelaar van mooie vintage stukken en verwerkt deze maar al te graag in haar interieurplannen.

Vintage Eindhoven JM Style interieurontwerp styling

Bij binnenkomst merken we al snel dat het een gezellige - tikkeltje chaotische - boel is. Misschien ligt het aan de vrijdagmiddag, maar ik heb zo de indruk dat het best wel eens iedere dag zo kan zijn. Tussen de bedrijven door maakt Jeanne even tijd om haar verhaal te doen en met trots de tekeningen van haar nieuwste project te laten zien. Ze neemt ons mee door haar winkel waar we een paar prachtige collectors items tegenkomen. Het is geen lokatie waar je even gaat rondneuzen voor een accessoire, maar ben je op zoek naar een unieke aanvulling voor je interieur is het een echte aanrader!

Vintage Eindhoven JM Style interieurontwerp styling Vintage Eindhoven JM Style interieurontwerp styling Vintage Eindhoven JM Style interieurontwerp styling

Op volle snelheid naar ‘t Verzet

Andrea zal de komende dagen wel last hebben van spierpijn aangezien ze mij de hele dag al rondcrost op haar fiets. En nu wordt het even bikkelen, want we hebben een tof adresje achter Station Beukenlaan. De toepasselijke naam van deze spot ‘t Verzet wordt dus eerst in de praktijk gebracht.

Vintage Eindhoven 't Verzet fietsen

We vinden de fietsenzaak aan de Edisonstraat 152 en worden met een grote glimlach verwelkomd. Twee jonge gasten zijn de grondleggers van ‘t Verzet. De mechaniek van de fiets heeft hen van kleins af aan gefascineerd. Het eerst contact tussen de heren werd gelegd toen Rene op zoek was naar een apart kabeltje en hoopte dat Wannes hem hieraan zou kunnen helpen. Op die manier zijn ze in gesprek geraakt en vele bakken koffie later hebben ze besloten de handen ineen te slaan.

 

Oktober 2014 zijn ze van start gegaan. Je kunt met iedere fiets terecht voor onderhoud of een opknapbeurt. Maar het leukst blijft toch wel het opknappen van een oud beestje. De reden dat hun voorkeur uitgaat naar een rijwiel met een verleden is de degelijkheid van het frame, die was destijds vele malen beter. De vormgeving is niet minder belangrijk, ook deze valt meer in hun smaak.

Vintage Eindhoven 't Verzet fietsen Vintage Eindhoven 't Verzet fietsen

Van Architectuur naar fietscultuur bij Velo d’Anvers

We vinden een soortgelijke passie voor fietsen op Strijp. Velo d’Anvers zit in de Urban Shopper aan de Torenallee. Ooit is hij begonnen aan een studie Architectuur in Antwerpen. Al snel had hij met een vriend een oude kelder tot zijn beschikking waar hij graag aan zijn vintage fietsen sleutelde. Deze liefde voor de fiets werd steeds krachtiger, totdat hij zelfs besluit zijn studie stop te zetten en volledig voor het rijwiel te gaan. Terug in Eindhoven begint hij vanuit huis, maar na een tijdje tussen frames, tandwielen en banden te hebben geleefd is het tijd voor een serieuze plek. Binnen de pop-up store heeft hij het reuze naar zijn zin en maakt de ene mooie vintage bicycle na de andere!

Vintage Eindhoven Velo d'anvers rijwiel

Vintage Eindhoven Velo d'anvers rijwiel Vintage Eindhoven Velo d'anvers rijwiel Vintage Eindhoven Velo d'anvers rijwiel

Eten in stijl bij Radio Royaal Strijp-S

De laatste stek van vandaag staat al lange tijd op mijn verlanglijstje! Andrea is er regelmatig te vinden en gaat maar al te graag mee om een hapje te eten op deze geweldige plek. Het voormalige energiehuis van Philips is het décor van Radio Royaal. De buitenkant van het pand is bezienswaardig, zeker in combinatie met de rauwe omgeving van Strijp-S. We bestijgen de treden naar boven en ik ben erg benieuwd wat er zich achter die grote deuren allemaal afspeelt.Vintage Eindhoven Radio Royaal

Vintage Eindhoven Radio Royaal Vintage Eindhoven Radio Royaal Vintage Eindhoven Radio Royaal

Smaakvol interieur met een verhaal

Wat hebben ze de bedrijvigheid van vroeger mooi bewaard. Ik ben geen techneut maar zelfs ik vind het heel bijzonder om al die machinerie eens te bekijken. Bij binnenkomst zit rechts een grote keuken en in het midden van de ruimte zijn zitplekken gerealiseerd. Achterin kun je jezelf uitleven met een potje badminton, lekker swieren op de schommel of flinke klappen uitdelen op de bokszak. Gewoon omdat het kan!

 

Rozig van de wijn blikken we terug op een geslaagde dag. Met het vintage gehalte in Eindhoven zit het wel goed. Al kan ik hier zo nog een dag vullen met allemaal nostalgisch leuks. Nog nagenietend schrijf ik de eerste teksten van mijn nieuwe artikel, heerlijk even terugkijken op de dag. Eindhoven, bedankt voor de gastvrijheid en tot snel.

 

Kris Borstel

 
Mocht je meer tips in Eindhoven hebben, of wil je mij enthousiast maken voor een volgende stedentrip? Laat het ons weten via kris@vintage.nl

 

Tekst&Fotografie: Kris Borstel

Amusement&Vervoer: Andrea Aldenhoven

 

Leuke links:

www.coffeelab.nl

www.de-spot.com

www.doortje-vintage.com

www.lena-library.com

www.vintagerestaurant.nl

www.vintagetreets.nl

www.rocknhair.nl

www.inu4vintage.nl

www.jm-style.com

www.tverzet.nl

www.velodanvers.nl

 Tags: vintage, eindhoven, lichtstad, psv, Philips, barista, coffeelab, cortado, eindhoven brandstore, milou savelkoul, barista challenge, de spot, vintage interieur, vintage interieur, design klassiekers, verzamelen, tinnen speelgoed, barbies, doortje vintage, tweedehands kleding, vintage fashion, kledingbibliotheek, chesterfield, stadsbakkerij broodt, Vintage Treets, Inu4vintage, Rock’n Hair, cultural lunchroom, de etalage, edisonstraat, second floor, jm-style, jeanne van de meulengraaf, soul suites antwerpen, Interieurontwerp, Styling, collectors item, ‘t verzet, station beukenlaan, vintage fiets, rijwiel, fietsenzaak, gazelle, architectuur, velo d’anvers, urban shopper, torenallee, pop-up store, strijp-s, velo, cycling, radio royaal, nostalgie - cat Shopping, Fashion, InteriorMisschien vind je deze ook leuk:

07/01/16

Adopteer een kunst object bij Onterfd Goed

Vol enthousiasme bezoek ik deze bijzondere stichting uit Eindhoven, die zich ontfermt over vergeten kunst uit de jaren ’50 -’90.

Read more

14/12/15

Vintage schatzoeken

Het internet is voor ons als een wereldkaart met daar op allemaal kleine kruisjes en aanwijzingen, wij weten de weg, kennen de valkuilen en gaan door tot we de schat hebben gevonden.

Read more
[ Lost and Found vintage market Barcelona ]

14/11/15

Barcelona: Overal Vintage!

Geniet in deze Spaanse stad van een gastronomische maaltijd, een dagje relaxen aan het strand, maar vooral(!) van de leuke vintage spots. Gastblogger Paulien neemt je mee...

Read more
Interior, Shopping, Selected

31/10/15

Loods vol vintage parels in Groningen

Naomi Soer heeft weleens een dagje 'over'. Deze 24 uur hebben geresulteerd in een tof artikel over Loods G, een vintage walhalla in Groningen.

Read more
[Foto: Kris Borstel - Bikes to Remember, 's-Hertogenbosch]

01/03/15

Toffe vintage in hometown 's-Hertogenbosch

Mijn eigen stad 's-Hertogenbosch (ookwel Den Bosch) heeft zoveel moois. Je moet het alleen wel even opschrijven. En dat is gelukt. Ga je mee?

Read more
[v.l.n.r. Angela, Diana en Elisa]

30/01/13

"Doortje Vintage" unieke samenwerking van 3 zussen

Oma Doortje was hun inspiratie! Zij heeft haar kleindochters de juiste genen meegegeven.

Read more

02/11/12

Piet Hein Eek, Eindhoven

Als echte Vintage liefhebber moet je zeker bij Piet Hein Eek zijn geweest! Ik heb er al zoveel over gehoord, maar nog niets in real life gezien. Eindelijk is het dan zover.

Read more