Toffe vintage in hometown 's-Hertogenbosch

Date: 01/03/15 Read: 4661 view(s) Category: Fashion, Interior, Shopping Author: Kris Borstel
[Foto: Kris Borstel - Bikes to Remember, 's-Hertogenbosch]

[Foto: Kris Borstel - Bikes to Remember, 's-Hertogenbosch]

Muurbloempje Den Bosch

Eindelijk is het zover?! Met schaamrood op mijn wangen moet ik bekennen dat ik nu de eerste regels typ van mijn belevenissen in mijn eigen stad 's-Hertogenbosch. Met Vintage NL zijn wij al een aantal jaar in touw, maar ik heb niet eerder de tijd genomen om met jullie te delen wat voor leuks wij hier allemaal hebben. Maken we bewust de agenda vrij, dan lonken de 'grote steden' voor een vintage bezoek en zo is 's-Hertogenbosch een muurbloempje gebleven. Maar daar komt vandaag verandering in!!

 

Zoals ik al mijn trips voorbereid ga ik eerst online op onderzoek uit. Zeker binnen je comfort zone, en in dit geval de stad waar ik dagelijks doorheen fiets, is het moeilijk om objectief je route uit te stippelen. Tijdens mijn dagelijkse fietstochten heb ik 95% van de tijd twee kleine mannen bij me die totaal niet van winkelen houden. Geen optie voor mama om eens 'rustig' rond te kunnen kijken naar vintage.

 

In mijn virtuele zoektocht kom ik dan ook iets tegen dat ik nog niet ken. 'Bij Charlie' vind ik niet in het centrum, maar als ik tussen de regels doorlees is het de moeite waard om er naartoe te gaan. Ik zoek contact met Charlie zodat ik zeker weet dat ik niet voor een gesloten deur sta. Vrijwel direct krijg ik een enthousiast berichtje terug, ik ben welkom.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Bij Charlie

[Bij Charlie - Poeldonkweg 5, 's-Hertogenbosch]

De Poeldonk: een lokatie met een verleden

Op mijn fiets trap ik tegen de wind in richting bedrijventerrein De Poeldonk. Tot 1998 werden hier hele andere zaken verricht, het is namelijk een oude wapen- en munitiefabriek beter bekend als De Kruithoorn. Het deel waar ik Bij Charlie kan vinden was vroeger het testlab voor munitie. Best luguber net als de rest van het terrein, maar mooi om te zien dat het nu als een creatieve broedplaats gebruikt wordt. Kunstenaars, creatievelingen en andere ondernemers vinden hier samen hun thuis voor ieders passie.

 

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Bij Charlie

 

Via een trapje bereik ik de ingang en komt Charlie mij tegemoet. Het valt op dat er weinig mannelijks te bekennen is bij Charlie, we hebben dus bij ons eerste contact al iets gemeen: onze voornaam met testosteron indicatie. En als ik de ruimte binnenstap dan kunnen we daar meteen een tweede overeenkomst aan toevoegen. Wauw, wat een toffe collectie aan vintage interieur artikelen. Ok, I confess; I'm in love!!

Eerst iets verkopen, dan pas iets nieuws!

Charlie's passie is onbewust begonnen in haar studententijd. Door een klein budget heeft zij haar inrichting bij elkaar gesprokkeld bij kringloopwinkels. Toen zij met haar vriend ging samenwonen hebben zij gekozen voor een totaal nieuwe inrichting. Al snel voelden zij zich daar niet op hun gemak, het gevoel van een showroom overheerste. Langzaam maar zeker kwamen de vintage meubels terug in het interieur en de ruimte werd al snel te klein. Manlief stelde de regel: eerst iets verkopen en dan pas iets nieuws! Dat werkte zo goed dat ze zelfs een zakcentje bij kon verdienen. Inmiddels zijn ze zo ver dat het een dagelijkse bezigheid is geworden en ik kan met recht zeggen dat het de moeite waard is om eens (online) te gaan kijken.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Bij Charlie Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Bij Charlie

[Bij Charlie - Poeldonkweg 5, 's-Hertogenbosch]

Energie van enthousiaste mensen

Wat is het heerlijk om enthousiaste mensen te spreken, daar krijg ik nou energie van. En het leuke is dat ik nu al weet dat dit enthousiasme op mijn volgende adres de spuigaten uitloopt. Onderweg op mijn moderne 'mamafiets' weet ik dat ik dadelijk een heel ander staaltje handwerk te zien krijg. Als ik de Hinthamerstraat in fiets maakt mijn hart altijd een sprongetje...thuis.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Bikes to Remember

[Bikes to Remember - Hinthamerstraat 162, 's-Hertogenbosch]

Ode aan de fiets

De rode letters op het raam laten zien dat ik er ben: Bikes to Remember. De naam maakt je al nieuwsgierig naar vroegere tijden. Het is kruip door sluip door in het smalle pandje dat van voor tot achter vol staat met bijzondere items. Samen hebben ze één ding gemeen; fietsen. Achterin is de eigenaar druk aan het werk, maar zodra hij mij ziet laat hij direct alles vallen. Je merkt dat hij het heel erg kan waarderen dat iemand zijn zaak binnenkomt en neemt dan ook alle tijd. Vrijwel direct barst er een waterval aan woorden los over zijn lust en leven. Zijn eerste communiefiets heeft niet lang de originele staat kunnen behouden, er werd al snel aan gesleuteld door de toen 7-jarige.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Bikes to Remember

[Bikes to Remember - Hinthamerstraat 162, 's-Hertogenbosch]

 

De interesse voor rijwieltuigen met een verleden blijft de rode draad door zijn leven, maar voor het brood op de plank wordt een ander pad bewandeld. Jarenlang heeft hij een druk bestaan als accountmanager, totdat hij alsnog besluit het roer om te gooien. Eerst sleutelt hij vanuit een grote loods, maar later in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Om dagelijks bezig te zijn met zijn grote liefde moet hij flink in de buidel tasten, but it's worth it. Om wat extra bij te verdienen zijn ook de moderne fietsen voor onderhoud meer dan welkom.

Fietsen Verzamelbeurs

Zijn hart ligt toch echt bij de restauraties en het opbouwen van fietsen met een verleden. Momenteel wordt er gewerkt aan een fiets uit de jaren '20 die in het Nederlands Openluchtmuseum komt te staan. Op 19 april organiseert Bikes to Remember voor het zevende jaar de Fietsen Verzamelbeurs in Berlicum, ik ga in ieder geval even kijken.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Bikes to Remember

[Bikes to Remember - Hinthamerstraat 162, 's-Hertogenbosch]

Hand picked Vintage

Het is fijn om te zien dat er steeds meer vintage 's-Hertogenbosch insluipt. Sinds een klein jaar is Mint Market een welkome aanvulling. Hand picked vintage kleding met heel veel lol uitgezocht door twee toffe meiden. In hun studententijd hadden deze meiden een gezamenlijke hobby: een zo gaaf mogelijke outfit voor zo weinig mogelijk geld. Budget was er niet, maar ze wilden natuurlijk wel wat cools scoren. Op een avondje in de kroeg kwamen zij op het idee om deze hobby eens wat serieuzer aan te pakken. In een karakteristiek pand in de Hinthamerstraat hebben ze een ruimte met kelder tot hun beschikking. In eerste instantie is er naast vintage ook gekozen voor tweedehands kleding, maar al snel bleek dit niet helemaal hun ding te zijn. Nu gaan ze alleen voor wat ze echt tof vinden, vintage fashion met een vleugje rock 'n' roll.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Mint Market Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Mint Market

[Mint Market - Hinthamerstraat 102, 's-Hertogenbosch]

Een nostalgische lunch

Mijn buikje rommelt inmiddels wel een beetje en van al dat 'ouwehoeren', zoals we dat hier in Den Bosch zeggen, krijg je ook best dorst. Er zijn veel hippe tentjes in het centrum, maar echt vintage is er in mijn ogen maar één. Bij Café Voltaire doe je de deur open en stap je zo 40 jaar terug in de tijd. Klein en rommelig met het gevoel dat ik op visite ga bij mijn Oma.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Mint Market

[Café Voltaire - Stoofstraat 6, 's-Hertogenbosch]

 

Het is één grote leefkeuken waar ik me helemaal in thuis voel. Overal boeken, tijdschriften, spellen en aanplakbiljetten van allerlei events. Stiekem heeft het iets weg van een buurthuis. De eigenaresse ontfermt zich over haar kroost op geheel eigen wijze en verzorgt je graag met verse koffie of thee, een eigengemaakt taartje of een heerlijk broodje met verse groenten en kazen (haar specialiteit). Een menukaart, nee hoor, gewoon eten wat de pot schaft.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Hittupuhtit

[Hittupuhtit - Stoofstraat 15, 's-Hertogenbosch]

Pittig wijffie

Met een goed gevulde maag kan ik er weer tegen aan. En dan trekt een naam als Hittupuhtit wel de aandacht. Een verbastering van Hittepetit wat volgens het woordenboek 'bedrijvig persoontje' betekent. Ik ken het meer als uitdrukking voor een fel klein ding (pittig wijffie). De eigenaresse werd vroeger door haar moeder regelmatig zo genoemd en hoefde niet lang na te denken over een naam voor haar winkel. Binnen zie je het zelfs een beetje terugkomen, alles staat vol met leuke dingen. Ze kan moeilijk kiezen en gaat dat dus zeker niet doen. Hierdoor is de invulling een combi van vintage en nieuwe kinder- & dameskleding, opgeknapte meubels, interieur artikelen van eigen labels maar ook grote merken en hebbedingen. Je kunt er altijd wel slagen voor jezelf, je kleine of een origineel cadeau.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Hittupuhtit Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Hittupuhtit

[Hittupuhtit - Stoofstraat 15, 's-Hertogenbosch]

Nog eentje dan

Inmiddels moet ik eerlijk zijn naar mijzelf dat ik lang niet alle Bossche vintage stekjes in deze dag gepropt krijg. Ik mag er van mezelf nog eentje kiezen en dan ben ik het meest nieuwsgierig naar Puik, dus op naar de Orthenstraat. De ouderwetse lampenkapjes die aan de buitengevel bungelen laten zien dat ik aan het juiste adres ben.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Puik

[Puik - Orthenstraat 41, 's-Hertogenbosch]

 

Eenmaal binnen voelt het als een kringloopwinkel door de verscheidenheid aan huisraad, maar wel een kringloop met karakter. De stijl van de eigenaar proef je er doorheen. Later blijkt ook dat hij jarenlang actief is geweest in deze wereld van hergebruik. Door zijn afstudeerstage is hij ermee in aanraking gekomen en het heeft hem niet meer los gelaten. Fijn om deze dag snuffelend door een veelvoud aan spullen af te sluiten.

Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Puik Hometown Vintage 's-Hertogenbosch - Puik

[Puik - Orthenstraat 41, 's-Hertogenbosch]

 

Wat ben ik toch blij dat ik in deze stad mijn thuis kan noemen. Niet voor niets mag het de titel 'Meest Gastvrije Stad van Nederland' dragen. Ik zal beloven dit muurbloempje iets vaker water te geven, want er is nog zoveel meer!

 

Door: Kris Borstel (Tekst & Fotografie)

 

Handige linkjes:

Bij Charlie  /  Hittupuhtit  /  Puik  /  Café Voltaire  /  Bikes to Remember

 Tags: Vintage, Design, Fashion, Puik, Bij Charlie, Hittupuhtit, Café Voltaire, Bikes to Remember, Mint Market, De Poeldonk, Hometown, 's-Hertogenbosch, Den Bosch - cat Fashion, Interior, ShoppingMisschien vind je deze ook leuk:

[ advertorial ]

07/04/16

Circulair en Vintage? Een prima combinatie!

Vintage kleding kan ook grondstof voor nieuwe creaties zijn. Wat als je een geheel nieuw en spannend kledingstuk ervan kan hebben?

Read more

14/12/15

Vintage schatzoeken

Het internet is voor ons als een wereldkaart met daar op allemaal kleine kruisjes en aanwijzingen, wij weten de weg, kennen de valkuilen en gaan door tot we de schat hebben gevonden.

Read more
[ Eindhoven, Radio Royaal ]

22/06/15

Uitgelicht: Vintage Eindhoven

Lichtstad, Philips en PSV zijn vaak de eerste dingen die bij je opkomen als je aan Eindhoven denkt. Maar hoe zit het eigenlijk met het Vintage gehalte in deze industriële stad?

Read more
[ Foto's Jeroen Bosch Rally 2014 ]

15/06/15

Jeroen Bosch Rally 's-Hertogenbosch viert eerste lustrum

Vrijdag 19 en zaterdag 20 juni, de vijfde editie van de Jeroen Bosch Rally. Vanaf de Parade in ’s-Hertogenbosch zullen 95 klassieke auto’s hun opwachting maken voor een spectaculaire rally.

Read more
[ Druivenvelden in Porto ]

02/05/15

Waarom 2014 een prachtig Vintage portjaar gaat worden

Mijn passie voor wijnen ligt voor een deel ook bij port. Port stond bekend als drank die opa en oma dronken, maar die tijd is voorbij! Port is hip en vooral heel lekker.

Read more
[Fietsen Verzamel Beurs - Foto Kris Borstel]

19/04/15

Klassieke rijtuigen op de Fietsen Verzamel Beurs in het Brabantse Berlicum

Niets Amstel Gold Race in het Limburgse Maastricht, wij reizen vandaag naar Noord-Brabant voor de zevende editie van de Fietsen Verzamel Beurs.

Read more
[ Foto: Kris Borstel, gemaakt bij Decennia Design ]

15/03/15

Volop Nostalgie in het Brabantse Tilburg

Vintage shopping in het Brabantse land. Dit keer ontdekken we Interior, Fashion & Lifestyle in Tilburg. I like!!!

Read more
[Scandinavisch vintage design - Gezien op de stand van www.vanons.eu]

12/02/15

Design>Icons & Vintage Amsterdam

We just love Amsterdam. Design Icons, Weesperzijde, Koninklijk Theater Carré en Vintage in De Pijp, allemaal in 1 weekend!

Read more