Stijlvol & authentiek Pension B&B Bottendaal Nijmegen

Date: 24/03/13 Read: 4952 view(s) Category: Lifestyle Author: Tjerk de Laat

Pension B&B Bottendaal

Blij verrast waren wij toen wij werden uitgenodigd om een keertje in Pension B&B Bottendaal te komen overnachten. Nijmegen stond nog op het lijstje voor wat vintage shopping, dus een datum was zo vastgelegd. Burghardt van den Berghstraat nummer 50, het ligt maar 5 minuten lopen van het centraal station. De trein was voor ons het perfecte vervoer. Al wandelend hebben we onze ogen uitgekeken naar de prachtige herenhuizen die in de jaren 1900-1920 zijn gebouwd. Als verlengstuk van Nijmegen Oost dankt de wijk zijn naam aan het feit dat in het verleden de doden in dit gedeelte (net buiten de stad) werden begraven. Zo vertelt Jos ons later die avond, beetje luguber is het wel.

Pension B&B Bottendaal Nijmegen

 

Pension B&B Bottendaal Nijmegen

Rita & Jos

Jos en Rita zijn twee schatten van mensen, die de 50 zijn gepasseerd en samen op zoek waren naar een uitdaging waarin zij hun passie en liefde kwijt kunnen. Januari van dit jaar hebben ze de droom nagejaagd en een pension/B&B geopend. Werkende in het onderwijs en de verpleging is zorgen hen niet vreemd en dat hebben we gemerkt. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen en vol trots laat Rita ons verblijf zien, terwijl Jos al druk in de weer is de avondmaaltijd te bereiden. De authenticiteit van het pand is ook binnen veelvuldig terug te zien. Onze kamer is erg ruim en heeft een hoog plafond met prachtige ornamenten. De inrichting is typisch jaren '50, voor hen één grote herkenning uit hun jeugd. Spulletjes krijgen een plekje in het huisje voor 1 nacht, even optutten voor het eten en op naar het souterrain. Daar wacht ons een heerlijk wijntje en maken we kennis met de andere gasten die ook voor de avondmaaltijd aan zullen schuiven. De indeling met de grote open keuken zorgt automatisch voor saamhorigheid. Net als thuis; altijd het gezelligste in de keuken. Het is zo leuk dat er altijd wel een gesprek op gang komt in dit soort settings. Je leert een aantal mensen in een korte tijd kennen, die je waarschijnlijk niet snel meer zult treffen. Iedereen heeft een eigen verhaal, heerlijk is dat!

 

 

 

Stamtafel

Het eten is klaar en iedereen zoekt een plekje aan de grote stamtafel. Lekker smullen en diverse onderwerpen passeren de revu. Jos is (onder andere) leraar geschiedenis, zo steken we stiekem wat op van de stad Nijmegen en onze thuisbasis Den Bosch. Ik heb geschiedenisles, onder het genot van een wijntje, nog nooit zo leuk gevonden :-). Bij het uitbuiken verrast Jos ons met een speciale plaat die hij vol enthousiasme op de platenspeler legt. Please, please me van de Beatles dat vandaag (22 maart) 50 jaar geleden is gelanceerd. Helemaal in de vintage sfeer en dat vinden wij super leuk! Na het heerlijke toetje dat Rita voor ons heeft gemaakt, gaan de andere gasten hun eigen weg. Zij blijven niet overnachten, maar schuiven regelmatig aan voor de maaltijd wat dus ook mogelijk is.

Please please me Beatles

Pension B&B Bottendaal Nijmegen Jos

 

Het souterrain gaat sluiten maar met vieren duiken we nog even café Maxim in, wat op steenworp afstand is van het pension. Een relaxte plek waar dertigers samen een biertje drinken. Het uitgaansleven van Nijmegen heeft een ruim aanbod, voor ieder wat wils, daar kunnen veel steden nog iets van leren. Stiekem smokkelen we Jos en Rita binnen ;-). Het is erg gezellig, maar we moeten morgen wel een beetje fit zijn voor wat vintage shopping dus gaan op zoek naar het huisje voor 1 nacht. Bij Bottendaal lacht de gitaar in hoek erg uitnodigend en Jos kan het dan ook niet laten om nog even een paar nummers te spelen. De ene naar de andere klassieker van de Beatles, de Stones en vele anderen komen in deze nachtelijke uren uit onze 'zuivere keeltjes' en Rita trekt nog een flesje wijn open. Aj, dat wordt een pittige morgenvroeg...

 

Stadswandeling

Na een heerlijk ontbijtje wagen we ons aan het koude weer voor een ontspannen wandeling. Jos, voor vandaag eventjes onze persoonlijke gids, neemt ons deze ochtend mee op pad en vertelt graag over al het moois dat de eeuwen oude stad te bieden heeft. Hij kan vertellen als geen ander en weet van de meest gekke details wel iets moois. Langs het Keizer Karelplein lachen we om al het getoeter van een Nijmegenaar die voor de zoveelste keer een vreemdeling wijst op de voorrangssituatie. Een stukje verder komen bij het Kronenburg Park en ervaren direct de rust en de schoonheid. Het park dat al voor 1900 is aangelegd zit vol met historische elementen, Jos vertelt dan ook naar hartelust. Uiteraard schieten we prachtige plaatjes en gaan op weg naar de winkelstraten. Tijdens onze route passeren we de Lange Hezelstraat, de Grote Markt met het beeld van Mariken van Nieumeghen. We vervolgen onze weg via de Grotestraat naar de Waalkade waar we onszelf opwarmen met een bakje koffie. Het rondje centrum zit er bijna op. We lopen via de Valkhof weer terug naar de drukke winkelstraten. We nemen afscheid van Jos en gaan eens lekker op zoek naar Vintage Nijmegen!

 

Kronenburgerpark Nijmegen

 

Door: Tjerk de Laat

 

Pension B&B Bottendaal

Burghardt van den Berghstraat 48-50

6512 DN Nijmegen- cat LifestyleMisschien vind je deze ook leuk:

15/05/13

Hoe vintage is de oudste stad van Nederland, Nijmegen?

We vervolgen het avontuur in Nijmegen. Wat kan deze stad met zo’n rijke historie ons brengen uit de jaren ‘50/’60? We zullen zien, we zullen zien...

Read more