Simpele Dingen: Het verhaal achter een doodgewone wandlamp

Date: 07/05/15 Read: 2606 view(s) Category: Interior, Lifestyle Author: Simpele Dingen
[ Metalen bedlampje opgeknapt door Simpele Dingen ]

[ Metalen bedlampje opgeknapt door Simpele Dingen ]

Typisch Vintage

Het typische bedlampje van metaal, met een gekleurd draaiend kapje dat naar beneden of naar boven kon, volgeplakt met stickers van je favoriete disney-figuren of boyband. Volgens mij zijn er maar weinig mensen die dit nachtlampje niet hebben gehad...

 

Wij van Simpele Dingen komen ze dan ook standaard tegen in de kringlopen die wij afgaan, knappen ze op en krijgen dan altijd dezelfde reactie; Oh, die had ik vroeger ook. En met dit gegeven hebben wij onze volgers gevraagd naar hun leukste herinnering bij dit typische lampje. We hebben de leukste verhalen voor jullie verzameld en sluiten af met een top 5 van de meest binnengekomen reacties.

 

De herinnering van Elise

Mijn broer, toen 6 jaar, begon net te lezen en had op school leesles gehad. Mijn moeder had even geen tijd om ons voor te lezen, dus bood mijn broer aan om mijn neefje en ik, beiden 3 op de foto, wel eventjes voor te lezen. Ik heb nu nog steeds een hele goede band met mijn broer en neefje, ik heb ze pas nog gezien.

Privé foto

De herinnering van Channin

Toen ik klein was ging altijd in bed lezen. Maar naar een poosje moest de lamp uit, omdat ik moest slapen. Wanneer mijn ouders dan van mijn kamer af gingen deed ik de lamp meteen aan en ging ik gauw weer verder lezen. Zo deed ik dat heel vaak, tot een keer dat ik dacht dat ze weg waren. Deed ik de lamp aan, stonden ze nog in mijn kamer! Vanaf toen deed ik altijd de lamp pas aan wanneer ik het geluid hoorde van dat ze de trap afliepen en beneden de deur dicht deden. Als ik er aan terug denken moet ik altijd van binnen nog lachen!

 

De herinnering van Ilana

Als ik s’ nachts naar de wc ging draaide ik hem zo, dat het licht ‘bloot’ lag. Dus zo dat het meeste licht omhoog kwam, dat doodde namelijk de spoken en dan kon ik veilig naar de wc. Als ik dan weer in bed lag draaide ik hem pas weer naar beneden, deed eerst mijn ogen dicht en daarna mocht het lampje pas uit. Dan hoefde ik namelijk niet te weten hoe donker het was, de fantasie van een kind.

Simpele Dingen Vintage Bedlampje

De herinnering van Dore

Een vriendin van mij had een blauwe! Op de basisschool speelde ik schandalig veel met barbies, vooral met die ene vriendin. Op een dag speelden we dus vol passie een soort Romeo en Julia. Wij hadden nogal de gewoonte om willekeurige voorwerpen in onze omgeving als attributen te gebruiken, dus, wij als creatievelingen, maken een touw van planten uit de tuin en hangen die aan het lampje, wat wij op zo’n manier zetten dat het een balkon was. Midden in de grote balkonscene was het etenstijd, waarbij wij arme Julia op haar balkon lieten liggen, een uur later was ze helaas overleden... Volgens ons was het de brandende liefde!

 

De herinnering van Anneke

Het nacht lampje met z’on mooi klepje erop hing zwartgeblakerd bij ons aan de muur.

Niets was er meer over van dit prachtig exemplaar, niets meer van de schoonheid die het eens bezat. Ooit had het aan de slaapkamer muur gehangen, trots en fier, soms wat gesloten en dan weer met een ruime blik de wereld aanschouwend om hem heen. In het bed onder hem lagen twee zusjes, slapend, giechelend, alleen lampje wist wat deze zusjes bespraken en waar ze om giebelden. Lampje kon hun geheimen bewaren en was soms zo gesloten dat er bijna geen licht meer was waar te nemen. 

 

Tot op die ene dag, alles leek zo normaal. De zusjes gingen naar bed, en zoals gewoonlijk werd lampje afgedekt met een kleedje. Lampje wist al dat dit zou komen, elke avond was het raak. De oudste van de twee mocht graag lezen maar wilde niet betrapt worden door haar ouders. Lampje was er aan gewend, af en toe kreeg hij het wel benauwd maar net op het moment dat lampje het te heet kreeg onder het kleedje, werd de schakelaar omgezet en trad het donker in en ging zijn klep dicht.

 

Tot op die ene fatale nacht, lampje werd weer bedekt met een kleedje en was hier al zo aan gewend dat hij het niet eens meer merkte. Na een poosje voelde hij zich flink verhit en bedacht dat het nu toch wel heel lang duurde. Hij keek zo eens onder zijn klep vandaan naar beneden en zag dat de oudste zus aan het turen was in een heel dik boek. Pffff als dit nog lang duurt, dacht lampje, dan krijgt mijn klepje het te warm en weet ik niet of ik in staat ben om mijn hoofd koel te houden. 

 

En voordat lampje het besefte kreeg hij het zo heet dat de vlammen hem uit sloegen. De brandblusser die op hem werd leeggespoten kon niet meer verhelpen dat het nacht lampje met z’on mooie klep veranderde in een foeilelijk zwartgeblakerd stuk ijzer. De zusjes zijn hem en het hele verhaal nooit vergeten en de ouders? De moeder heeft lampje in de vuilnisbak gegooid als oud vuil, de vader heeft lampje nooit gemist. En zal lampje alleen herinneren als een nachtlampje met z’on mooie klep, hij sliep die nacht als een os.

Simpele Dingen Vintage Bedlampje

Top 5 reacties

Uit de zovele reacties die wij hebben ontvangen hebben we een top 5 samengesteld:

 

5. Ik heb mijn boekjes verslonden onder deze lamp.

 

4. Het doet me denken aan mijn oma!

 

3. Ik plakte hem helemaal vol met stickers.

 

2. Ik speelde altijd met het knopje, als die er precies tussenin stond ging die flikkeren (wat helemaal geweldig was als kind...)

 

En met stip op nummer een:

 

1. Je boek/ knuffel/ whatever erop leggen en wachten tot je moeder binnenkwam die hem verbrandt aantrof (terwijl jij het niet rook...)

Foto bron Etsy

Deel jouw verhaal

Heb jij ook een leuke herinnering aan dit bedlampje of wil je graag een ander Vintage verhaal aan ons kwijt? Wij zouden het leuk vinden om er meer over te horen. Stuur je verhaal naar showoff@vintage.nl en herbeleef oude tijden samen met Vintage NL!

 

Door: Simpele Dingen

 

Leuke links:

www.simpeledingen.nlTags: vintage, metalen bedlamp, vintage lamp, verlichting, jaren 60, jaren 70. jaren 80, leeslamp van vroeger - cat Interior, LifestyleMisschien vind je deze ook leuk:

14/02/15

De Vintage-Winkel-Tour van Ontwerpstudio Simpele Dingen

Onder het motto: 'Een reis door de geschiedenis hoeft niet saai te zijn!' trakteren onze gastbloggers van Ontwerpstudio Simpele Dingen ons op een vintage-winkel-tour.

Read more

24/01/15

Cradle-to-Cradle ontwerp in de praktijk

Afval kan altijd weer gebruikt worden als voeding voor nieuwe producten. Ontwerpstudio Simpele Dingen vertelt over hun visie over cradle-to-cradle.

Read more
[ advertorial ]

15/05/14

Droogkap; Van functioneel massaproduct naar authentieke lamp.

De droogkap, ooit blies hij Beehives en permanentjes in model, nu is hij terug als alledaags voorwerp in een totaal andere context. Voor iedereen met een passie voor retro en duurzaamheid.

Read more