Omega Seamaster Chrono-Quartz 'Albatros'

Date: 15/10/14 Read: 2753 view(s) Category: Lifestyle Author: Dalo Vito Boom
[Omega Magic Eye, Olympische Spelen 1948 - OmegaWatches.com]

[Omega Magic Eye, Olympische Spelen 1948 - OmegaWatches.com]

Omega Seamaster Chrono-Quartz 'Albatros' 

[Dale Vito Boom voor Vintage.nl]

 

Door de jaren heen hebben verschillende merken mogen zorgen voor de tijdmeting bij de Olympische Spelen. Er is echter geen merk dat kan tippen aan de status van Omega, dat tot op heden 26 Spelen van apparatuur heeft voorzien. Deze samenwerking heeft veel horloges voortgebracht, waarvan de Seamaster Chrono-Quartz zonder twijfel een van de meest bijzondere is.

 

Omega nam voor het eerst deel aan de Olympische Spelen als 'Official Timekeeper' in 1932, Los Angeles. Voor deze Spelen nam het merk 30 mechanische stopwatches mee, welke toen nog handmatig werden bediend door officials. Gedreven door een drang naar meer precisie zou het merk in de opvolgende decennia echter vele innovaties naar dit evenement meebrengen, waaronder de 'Magic Eye', (zie kopfoto) bekend als de photofinish, in 1948 en de 'Swim-o-matic' (een semi-automatisch touchpad voor de finish bij het zwemmen) in 1956. Tijdens de laatste zomerspelen, die van 2012 in London, zou Omega in totaal 420 ton aan apparatuur meebrengen – waaronder 180km kabels.

 

Omega Seamaster 'Melbourne 1956'

[Omega Seamaster 1956, OmegaWatches.com]

 

Door de jaren heen heeft Omega verschillende horloges gemaakt die refereren aan de Olympische Spelen. Een van de meest gezochte modellen is de de Seamaster gemaakt ter ere van de Spelen in Melbourne, 1956. Het verhaal gaat dat Omega deze horloges vrolijk uitleverde aan dealers, tot plotseling bekend werd dat het merk geen toestemming had om het Olympische wapen te gebruiken – een teken wat het merk gekozen had omdat het tijdens het vorige evenement het 'Olympic Cross of Merit' toegekend had gekregen voor bewezen diensten. Stel op sprong moesten de prachtige emaille wijzerplaten dus vervangen worden door een versie met enkel XVI als referentie aan deze (16e) Spelen. De originele versie is tegenwoordig dan ook zeer zeldzaam en veelgezocht.

 

Van een hele andere orde was het horloge dat Omega uitbracht ter ere van de Spelen van 1976. Waar men 20 jaar eerder nog koos voor een chique herenhorloge met het waardige Olympische kruis op de wiijzerplaat, was het nu sportiviteit wat de klok sloeg. Het design was gebaseerd op de Olympische scoreborden en was voorzien van zowel een analoog als twee digitale displays. De LCD techniek voor deze laatste was destijds nieuw & opwindend – slechts enkele jaren daarvoor waren de eerste digitale horloges op de markt gekomen. Samen met Zenith  was Omega een van de eerste fabrikanten die de twee technieken combineerde tot één 'hybride' horloge.

 

Het uurwerk dat dit alles mogelijk maakte was het kaliber 1611, welke ook verantwoordelijk was voor de bijnaam 'Albatros': het stukje metaal dat de twee batterijen vastklemt deed de ontwikkelaars denken aan een de vogel. Het bestond min of meer uit twee losse uurwerken die samen gebruik maakte van één kwarts kristal – lees How Stuff Works – Quartz Watches voor een volledige uitleg van de techniek achter deze vorm van aandrijving. Overigens zou de verlaging van de productiekosten van deze techniek er enige jaren later voor zorgen dat de Zwitserse horloge-industrie tot de tweede helft van de jaren 80 op sterven na dood zou zijn.

 

En het horloge zelf? De Chrono-Quartz meet overdwars zo'n 50mm en is daarmee groot en massief. Door de specifieke vorm is het horloge daarentegen geenszins oncomfortabel, alhoewel het mede door de solide stalen band aan de zware kant is. Het achterdeksel is voorzien van zowel het Seamaster logo als het Olympische kruis. De digitale displays kunnen fungeren als stopwatch of de secondes weergeven, terwijl het analoge display de tijd en datum weergeeft. Bijzonder is dat de tijd wordt verstelt door de kroon in te drukken, waarna de minutenwijzer gaat lopen. De uren kunnen ook apart versteld worden door de kroon uit te trekken en vervolgens te draaien.

 

Omega Flightmaster 1972 

 [Omega Flightmas­ter 1972 - foto Antiquo­rum.com]

 

Omega Seamaster 1970

[Omega Sea­mas­ter Bull­head 1970 - foto Antiquo­rum.com]

 

Het ontwerp is in zijn geheel ongehoord en redelijk bizar, maar past ook perfect in de tijdsgeest en geeft blijk van een ongebreideld geloof in nieuwe technieken. Zoals wel meer fabrikanten had Omega in deze jaren überhaupt een broertje dood aan geldende conventies en heersende opvattingen, getuige het grote aantal kleurrijke, oversized horloges dat het uitbracht sinds eind jaren 60. De jaren 70 zijn door de grote variatie aan modellen dan ook een interessant decennium voor de vintage Omega-verzamelaar.

 

Mijn Seamaster Chrono-Quartz

 

Dale Vito Boom - Omega Seamaster Chrono Quartz

 

Dale Vito Boom - Omega Seamaster Chrono Quartz

[Omega Seamaster Chrono Quart - Ace Photo Studio]

 

Ik kwam voor het eerst in aanraking met de 'Albatros' toen ik nog werkte voor Amsterdam Watch Company. De bizarre vormgeving in combinatie met het taboe dat in verzamelaarskringen vaak rust op quartzhorloges maakte het op een vreemde manier aantrekkelijk. Het er alleen nooit van om er een aan te schaffen.

 

Een paar weken geleden kwam er echter één op mijn pad. Een familielid kreeg er een aangeboden ter inruil op een horloge wat hij te koop had staan. Aangezien mijn liefde voor Omega en vreemde horloges -het liefst gecombineerd- algemeen bekend is, stuurde hij me gelijk een paar foto's waarna ik direct toehapte. Het horloge is sindsdien amper van mijn pols geweest. Het is een spraakmakend horloge. Het is groot, het is lelijk en het wordt op de verkeerde manier aangedreven – en daarom is het leuk.

 

Als professional in deze branche schep ik er een discreet genoegen in om soms iets te dragen wat afwijkt van de norm, iets dat juist niet altijd in de smaak valt en wat garant staat voor leuke discussies op beurzen, feestjes en etentjes.. en dat is iets waar de Albatros keer op keer in slaagt.

 

Dale Vito Boom

www.dalevito.com

 

Bronnen

Crazy Watches

Omega Watches.com

BBCTags: Omega, Seamaster, Chrono-Quartz, Albatros, Olympische Spelen, Dale Vito Boom, Ace Jewelers - cat LifestyleMisschien vind je deze ook leuk:

[ Vintage Radio's van Roest Wonen ]

02/06/15

Vintage radio’s: Nieuwe sound uit een oud jasje

Je hebt ze vast ooit zien staan bij je grootouders of anders wel thuis op zolder. Ooit opgeborgen zonder te weten wat ermee te doen. Echte oude radio's uit de jaren '50.

Read more
[Fietsen Verzamel Beurs - Foto Kris Borstel]

19/04/15

Klassieke rijtuigen op de Fietsen Verzamel Beurs in het Brabantse Berlicum

Niets Amstel Gold Race in het Limburgse Maastricht, wij reizen vandaag naar Noord-Brabant voor de zevende editie van de Fietsen Verzamel Beurs.

Read more

13/01/15

Design>Icons, van beroemde klassiekers tot onbekend design

Volgende maand is het alweer zover. De 3e editie van Design Icons. Zestig professionele vintage designhandelaren uit heel Europa keren terug naar Amsterdam.

Read more
[ Longines Legend Diver - Ace Photo Studio ]

20/06/14

Longines Legend Diver - Een moderne vintage

Het zal weinigen ontgaan zijn dat retro helemaal in is. Ook de horlogewereld heeft hierin een stevige opmars gemaakt. Een succesvol voorbeeld hiervan is de Longines Legend Diver.

Read more
[ Foto: Dale Vito Boom ]

24/03/14

Timor W.W.W.; Waterproof Wristlet Watch?

Horloges verzamelen kan een dure hobby zijn. Het model dat vandaag in de spotlight staat is daar een perfect voorbeeld van: de Timor W.W.W.

Read more

25/11/13

Mijn grote liefde: De Rolex Datejust 6605

Dale Vito is al bijna 10 jaar bezeten van Vintage Horloges. Zijn grote liefde op dit moment is de Rolex Datejust 6605.

Read more