Mindfulness Festival Mañana Mañana

Date: 07/09/15 Read: 1690 view(s) Category: Lifestyle, Food & Drinks Author: Kris Borstel
[ Kleurenzee van paraplu's @MañanaMañana ]

[ Kleurenzee van paraplu's @MañanaMañana ]

Mindfulness Festival Mañana Mañana 

Wat vandaag niet komt, komt morgen wel. Chill, even alle stress processoren uitzetten en ontspan. Dat is Mañana Mañana. Het jaarlijkse festival in Hummelo vond het laatste weekend van augustus voor de derde keer plaats en wij waren erbij!

Manana Manana 2015

Festival ontgroening

In 2013 ondergingen wij, samen met andere levensgenieters, muziekliefhebbers en Bourgondiërs, dé ontgroening voor een festival waar relaxen centraal staat. Een festival waar zelfs de allerkleinsten welkom zijn. Het was al snel duidelijk dat wij nog eens in Hummelo terug zouden keren. Het jaar 2014 liet een weekend poco poco niet toe, maar dit jaar staat het vetgedrukt in de agenda. 

Wensboom Manana Manana

Bepakt en bezakt

De weergoden zijn goedgezind en zorgen voor een overwegend zonnig weekend. Dat is mooi, want het zonnetje is een belangrijk element voor ontspanning. We hebben de auto volgepakt waardoor het lijkt of we wel 3 weken gaan camperen.  Tja, of je nu 2 of 20 nachtjes gaat, je hebt toch alles nodig... 

Bandje Manana Manana

Spierballen werk

Tot de dag ervoor heeft het flink geplenst, dus het terrein is nog erg drassig. Het is voor mij even schakelen als mijn Adidasjes in de modder zakken, maar na een paar plassen geef ik me over. Onze spierballen worden op de proef gesteld door het sjouwen met al onze spullen en we tippen de organisatie dat bij een volgende editie een kruiwagen niet overbodig zou zijn. Uiteindelijk kunnen we een bolderkar lenen en is de klus zo geklaard. Voor de bezoekers die totaal relaxt willen zijn is er ook Fata Mañana, dan staat je tent al klaar en kun je direct feesten en chillen in de natuur! 

Fata Mañana

En nu… Relaxen!

We hebben een fijne tent kunnen lenen (waarvoor dank!) dus het opzetten is een makkie. Zeker met de opkomende festival geluiden op de achtergrond komen we al helemaal in de stemming. We richten alles meteen in zodat we straks zo op het luchtbed kunnen ploffen. Het is kruipdoor sluipdoor tussen de tenten voordat we op het festival terrein zijn. Nu kan het serieuze relaxen beginnen.

Relaxen @MañanaMañana

Universitipi

Als je vanaf de camping het terrein opkomt word je helemaal blij van een door paraplu’s overdekt looppad richting de brug. Geweldig die kleuren tegen de helderblauwe hemel. Terwijl ik druk bezig ben deze kleurenzee vast te leggen, wordt de aandacht van mijn mannen naar de Universitipi gezogen. Wetenschappers vertellen gepassioneerd over onderwerpen met betrekking tot innovatie en duurzaamheid. Een technisch verhaal over waterstof houdt ze even bezig en geeft mij de ruimte om een verse doppio te scoren bij de Barista.

Kleurenzee aan paraplu's op Mañana Mañana Universitipi

OERRR...

Tijdens de eerste editie waren wij al blij met de speelweide voor onze jongens, die ze deze editie flink hebben uitgebreid. Daarnaast worden we verrast door een geweldige inzet van Natuurmonumenten. Met OER... brengen zij de natuur onder de aandacht bij de jeugd. Bij Mañana Mañana hebben ze uitgepakt met pijl en boog maken, blote voeten pad, popcorn maken en hutten bouwen. Het kind komt in iedereen naar boven, gewoon omdat het hier kan.

Natuurmonumenten OERRR Hutten bouwen Natuurmonumenten OERRR Blote voetenpad Natuurmonumenten OERRR Popcorn maken

Artiesten in de dop

Ondanks dat niet iedere muziekstijl zozeer de mijne is, doet het niet af aan de sfeer op het festival. Er zijn veel verschillende plekken op het landgoed waar je kunt gaan kijken, luisteren en zelfs jouw eigen muzikaliteit ten gehore mag brengen. Op een open plek in het bos staat namelijk een piano waar iedereen gebruik van kan maken. Zeer verrassend wat jong en oud daar ten gehore brengt.

Landgoed Enghuizen

De avond valt en landgoed Enghuizen is wederom prachtig aangekleed. Een natuurlijk amfitheater in de Achterhoek vormt een fantastisch décor voor het geheel. De bruggen zijn intiem verlicht, professionele lampen beschijnen de bomen en de kampvuren worden aangemaakt. Heel bijzonder om zo richting de camping te wandelen. Moe en voldaan sluiten we deze dag af in de tent met een wijntje en een oldschool potje Yahtzee.

Avond op Manana Manana

Boswandeling 2.0

Na een stiekem erg koude nacht komt er al vroeg actie op de gezinscamping area. De andere festivalgangers hebben tot in de late uurtjes doorgefeest, dus het gros ligt nog op één oor. We hebben ons gisteren opgegeven voor een boswandeling van maar liefst 2 uur en zijn erg benieuwd wat ons te wachten staat. De zelfgemaakte pijlen en bogen gaan natuurlijk mee, je weet nooit wat je tegenkomt in het bos.

 

Een stel enthousiaste boswachters in spé wachten ons op bij de speelweide. De groep moet door de vele aanmeldingen in tweeen worden gesplitst en wij beginnen onze tocht met Koen & Wout. Het tweetal neemt ons mee in het verhaal van Berend en Alaida die vroeger op dit landgoed hebben gewoond. Zij waren in dienst van de graaf en hebben hem begeleid met zijn tocht naar de oorlog in Rusland.

Beestjes vangen in de sloot

Wat eten we vandaag?

Berend was van de jacht en Alaida wist alles van voedsel. Aan ons de taak om te denken, voelen en proeven als hen. Hoe overleef je op zo’n tocht, wat eet je, wat drink je en wat zijn de gevaren? In de sloten, tussen het hout en de bladeren zoeken we naar insecten en ander eetbaar voedsel wat in de oorlog op het dagmenu stond. 

 

Na een geslaagde wandeling sluiten we, onder het genot van een zelfgeplukte brandnetel thee, af met het bewonderen van alle gevonden beestjes die in bakken zijn gezet. De jongens kijken hun ogen uit en balen dat het afgelopen is. Een mooi compliment voor deze jonge boswachters.

Overzicht festival terrein Manana Manana

Krekel op een stokje

Om een beetje in de sfeer te blijven van de wandeling kun je ervoor kiezen zelf forel te vangen of een krekel op een stokje te bestellen, maar dat laat ik toch maar even aan mij voorbij gaan. Er zijn voldoende heerlijkheden te krijgen, alle met een biologisch of duurzaam tintje. De rest van de dag staat in het teken van relaxen, muziek luisteren, hapje eten, drankje doen en nog meer relaxen, we love it.

Easy, Breezy, Sunday

Een flinke storm maakt ons vroeg op de zondagmorgen wakker. Het hevige getik van de regen op het tentdoek werkt op de een of andere manier rustgevend. Als de eerste zonnestralen doorbreken, hoor je al snel de ene rits na de andere open zoeven. Nog even sfeerproeven op het festival, voordat we de spullen gaan inpakken.

Een regenachtige zondagmorgen op Manana Manana

Aan alles komt een einde

Met enige moeite krijgen we de jongens losgemaakt van het festival gedruis. ‘Hier wil ik voor altijd blijven, mama!’ Dat is zo leuk aan Mañana Mañana, vertier voor jong en oud. Heerlijk weer, gastvrije bezoekers, fijne muziek, eerlijk eten en een fantastische sfeer hebben dit weekend tot een succes gemaakt. De laatste stappen in de modderige grond brengen ons terug naar de auto. Wij hebben 17, 18 en 19 juni 2016 in ieder geval alvast in de agenda gezet.

 

Tot volgend jaar!

17, 18 en 19 juni 2016

Leuke links:

Website: www.mananamanana.eu

Facebook: www.facebook.com/manana.manana.festival

Twitter: @mananafestival

Instagram: www.instagram.com/mananafestival

 

Tekst & Fotografie: Kris BorstelTags: festival, manana manana, hummelo, landgoed enghuizen, achterhoek, friesland, vintage, relaxen, chill, duurzaam, lifestyle, biologisch - cat Lifestyle, Food & DrinksMisschien vind je deze ook leuk:

01/04/14

Bliksembezoek Groningen smaakt naar meer!

Bij mijn bezoek aan Groningen zou Vintage geen onderdeel van de planning zijn, maar bij toeval ben ik toch 2 gave spots tegen gekomen. Dit smaakt naar meer!

Read more

26/09/13

Wat is dat eigenlijk.... Vintage?

Een vraag die ons regelmatig wordt gesteld als we op pad zijn, of met vrienden een borrel drinken. ‘Jullie doen dat toch? Wat is dat eigenlijk... Vintage?’

Read more

01/09/13

“Tranquilos amigos y amigas, mañana mañana”

De tijd stond even stil in het Achterhoekse Hummelo. Het festival Mañana Mañana liet de bezoekers van landgoed Enghuizen helemaal tot rust komen.

Read more