Longines Legend Diver - Een moderne vintage

Date: 20/06/14 Read: 5819 view(s) Category: Lifestyle Author: Dale Vito Boom
[ Longines Legend Diver - Ace Photo Studio ]

[ Longines Legend Diver - Ace Photo Studio ]

Longines Legend Diver - 'een moderne vintage'

Het zal weinigen ontgaan zijn dat retro helemaal in is. Nostalgie leeft. Of het nou gaat om auto's meubels of mode: de trend valt niet te ontkennen. Ook in de horlogewereld heeft deze ontwikkeling de laatste jaren een stevige opmars gemaakt. Een van de meest geslaagde en succesvolle voorbeelden hiervan is de Longines Legend Diver.

 

Longines duikhorloges - een korte introductie

Net als veel andere merken zette Longines haar eerste stappen in de wereld van duikhorloges de late jaren 50. De ontwikkeling van de "Aqua Lung" van Jacques Cousteau en Émile Gagnan in 1943 had er voor gezorgd dat de duiksport een enorme vlucht nam en bereikbaar werd voor de massa. Het meten van de verstreken tijd natuurlijk essentieel bij duiken en er ontstond dan ook een grote vraag naar horloges die een dergelijke functionaliteit boden en tegen deze activiteiten bestand waren. Vraag waaraan de fabrikanten uiteraard graag wilden voldoen. Er was een nieuw marktsegment geboren!

 

In de hieraan voorafgaande decennia was al veel geëxperimenteerd met horloges met een verhoogde waterdichtheid. Bekende voorbeelden zijn Mercedes Gleitze die een Rolex Oyster toen zij op 21 oktober 1927 het Kanaal over zwom en de duikers van de Italiaanse marine in de Tweede Wereldoorlog, die waren uitgerust met Panerai horloges. Aan dit soort initiatieven danken we de technische elementen die later standaard werden op duikhorloges, zoals degelijke pakkingen, een verschroefd achterdeksel en de verschroefde kroon. Ook het automatische uurwerk speelde hierin een grote rol. Door deze ontwikkeling was het minder vaak noodzakelijk om de kroon te bedienen, welke het enige onderdeel is aan de buitenzijde van het horloge dat in directe verbinding met het uurwerk staat.

 

Maar terug naar Longines. Het merk uit Saint-Imier bracht haar eerste duikhorloge, de 6921-1, uit in 1957. Dit model, ook wel Nautilus Skin Diver genoemd, zou twee jaar in productie blijven. Het werd vervangen door de 7042, het horloge in dat model stond voor de huidige Legend Diver.

 

Longines 6921-1 Nautilus Skin Diver

[ Longines 6921-1 Nautilus Skin Diver - CarsAndWatches.com ]

 

Nautilus Skin Diver

De Nautilus had een diameter van 40mm en de duikring zat zoals tegenwoordig gebruikelijk aan de buitenzijde van de kast. De 7042 had daarentegen een kloeke 42mm kast en een duikring aan de binnenzijde van de kast, welke versteld werd middels een tweede kroon. Deze kast werd geleverd door EPSA, een fabrikant die een groot aantal horlogemerken van deze zogenaamde 'Super Compressor' kasten voorzag. Longines, Jaeger-LeCoultre en IWC zijn echter onder de weinige die in de loop der jaren een meer of mindere iconische status hebben verkregen.

 

Waarom 'Super Compressor' vraagt u? Nu, het kastdeksel was voorzien van een speciale veer welke er voor zorgde dat de kast werd samengedrukt naarmate de omgevingsdruk steeg. Een interessant concept dat zijn bestaansrecht verloor naarmate pakkingen beter en fabricagetoleranties lager werden. Ik schreef hier ooit meer over op Amsterdam Watch Blog.

 

Longines 7042-1 Super Compressor

 [ Longines 7042-1 Super Compressor - NewOldTime.it

 

Fun fact: een deel van het instrumentenpaneel van de Trieste, de onderzeeboot (bathyscaphe) die in 1960 een diepterecord vestigde door 10.911 meter af te dalen in de Marianentrog, was geleverd door Longines.

 

De Legend Diver

Nadat Longines al verschillende modellen uit haar rijke geschiedenis had geherintroduceerd in de Heritage-lijn, kwam het merk in 2007 met een nieuwe uitgave van de 7042: de Legend Diver. Tot genoegen van liefhebbers was het optisch een welhaast perfecte kopie van het origineel. De diameter was nog steeds 42mm, de wijzerplaat op het oog onveranderd en de kronen nog steeds voorzien van het kenmerkende kruispatroon zoals het werd gevonden op de oude Super Compressors. Technische verschillen waren er wel. Het krasgevoelige plexiglas was vervangen voor een mooi gebold saffierglas. Het uurwerk was een modern, robuust en betrouwbaar automatisch kaliber van ETA-makelij. Ook werd er een moderne kastconstructie gebruikt.

 

In 2009 werd een versie geïntroduceerd met datumvenster - het horloge dat in mijn bezit is. De versie zonder datumweergave werd omstreeks 2011 uit de catalogus geschrapt wat dit populaire horloge een extra boost op de verzamelaarsmarkt gaf.

 

Waarom de Legend Diver?

Als liefhebber van vintage gaat er uiteraard niets boven het origineel. Het gevoel, het leven en de emotie die gepaard gaan met een vintage item zijn moeilijk te evenaren. Maar er zijn ook nadelen, zeker als het een mechanisch object als een horloge betreft. Het horloge heeft een leven geleid en dat is in meer of mindere mate te zien. Het horloge kan slecht of zelfs niet lopen, terwijl uurwerkdelen wellicht lastig te vinden zijn. In veel gevallen zijn zaken als kronen vervangen voor niet-originele delen of is zelfs een wijzerplaat opnieuw bedrukt.

 

Een doorgewinterde en goed geïnformeerde liefhebber zal zich door bovenstaande uiteraard niet laten afschrikken. Hij* weet wat hij zoekt en heeft de benodigde kennis op zak. Voor diegene die deze kennis echter (nog) niet heeft kan het zoeken naar het juiste vintage horloge echter een mijnenveld zijn. Een horloge dat het origineel dicht benaderd is dan een perfect compromis: de uitstraling van vintage zonder de hoofdbrekens die dit met zich mee kan brengen.

 

Longines Legend Diver Longines Legend Diver

 

Dan is er nog de prijs. Het verzamelen van vintage horloges is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid. Het internet heeft hier een grote rol in gespeeld. Waar informatie ooit schaars was, is deze nu in overvloed te vinden. Veilinghuizen als Sotheby's en Christie's zetten met hun horlogeveilingen record na record. Tot een jaar of wat geleden waren deze veilingen voornamelijk het domein van handelaren, maar tegenwoordig zijn de zalen afgeladen met verzamelaars die zelf de strijd om topstukken aangaan, zonder de tussenkomst van professionals. Previews en resultaten van deze veilingen worden breeduit gepubliceerd - niet enkel op horloge-gerelateerde websites als Hodinkee of Timezone.com, maar ook op websites als die van The New York Times en Forbes.

 

De groei van deze hobby juich ik ten zeerste toe en ik ben dan ook de laatste om hier tegen te protesteren. Van gewilde vintage horloges bestaat echter maar een beperkt aantal en dit aantal groeit weinig tot niet. Van de Longines Nautilus wordt bijvoorbeeld gezegd dat er een kleine 300 exemplaren zijn geproduceerd. Af en toe worden exemplaren opgeduikeld uit obscure landen, verzamelingen en erfenissen en dergelijke. Afgezet tegen de mondiale vraag is echter te verwaarlozen. Dit heeft tot onvermijdelijk gevolg dat prijzen stijgen. De jacht naar de juiste stukken tegen de juiste prijs wordt moeilijker en moeilijker. Ook hier kan een moderne interpretatie uitkomst bieden - omdat het origineel niet te vinden, onbetaalbaar of beiden is.

 

Mijn Longines Legend Diver

Mijn Longines Legend Diver kocht ik een jaar of twee geleden en sindsdien heb ik hem véél gedragen. Alhoewel mijn hart sneller gaat kloppen van vintage merk ik dat ik gesteld ben geraakt op de onverwoestbaarheid van een modern horloge. Een horloge als de Legend Diver stel ik bloot aan activiteiten waaraan ik een vintage horloge nooit zou blootstellen - vanuit mijn werk direct door naar de sportschool tot aan zware nachten in de kroeg. En hij houdt zich perfect! De originele band heb ik overigens direct na aankoop vervangen voor een zogenaamde "Nato" band - ik hou van een persoonlijke touch.

 

Longines Legend Diver

 

*of zij, al zijn de vrouwelijke verzamelaars van vintage horloges die ik ken op één hand te tellen

 

Door: Dale Vito Boom

 

De Longines Legend Diver is verkrijgbaar bij AceJewelers.comTags: Vintage, Horloges, Watches, Duikhorloge, Longines Legend Diver, Dale Vito Boom, Ace Jewelers, Veiling - cat LifestyleMisschien vind je deze ook leuk:

[Detail Expositie Edith Piaf, Aafke Venema, foto: Vintage NL]

04/12/14

Verzamellust van Postzegel tot Vintage

Wat heeft deze editie van de VerzamelaarsJaarbeurs voor ons in petto? We mogen in ieder geval Edith Piaf een beetje beter leren kennen.

Read more
[Omega Magic Eye, Olympische Spelen 1948 - OmegaWatches.com]

15/10/14

Omega Seamaster Chrono-Quartz 'Albatros'

Door de jaren heen hebben verschillende merken mogen zorgen voor de tijdmeting bij de Olympische Spelen. Er is echter geen merk dat kan tippen aan de status van Omega, dat tot op heden 26 Spelen van apparatuur heeft voorzien.

Read more
[ Foto: Dale Vito Boom ]

24/03/14

Timor W.W.W.; Waterproof Wristlet Watch?

Horloges verzamelen kan een dure hobby zijn. Het model dat vandaag in de spotlight staat is daar een perfect voorbeeld van: de Timor W.W.W.

Read more
[ Foto: Dale Vito Boom ]

08/01/14

Wat zijn de tien grootste klassiekers op horlogegebied?

Vraag dit een willekeurig aantal verzamelaars en stuk voor stuk zullen ze met een andere lijst aankomen. Er is echter één horloge dat in elke top tien zal staan. Een legende. Een icoon. De Omega Speedmaster.

Read more

25/11/13

Mijn grote liefde: De Rolex Datejust 6605

Dale Vito is al bijna 10 jaar bezeten van Vintage Horloges. Zijn grote liefde op dit moment is de Rolex Datejust 6605.

Read more