Is Antwerpen nu echt zo vintage?

Date: 15/02/13 Read: 7277 view(s) Category: Fashion, Food & Drinks Author: Kris Borstel
Centraal Station Antwerpen, 1920s

Centraal Station Antwerpen, 1920s

Als vintage liefhebber wordt je verleid om af en toe ook eens over de grens te kijken. Vanuit diverse kanten blijven de tips van niet te missen spots in Antwerpen binnenstromen. Nu hebben we niet alleen de Belgische frietekes of Brusselse wafels als excuus!

 

Om tegemoet te komen aan je passie ben je volgens velen in Antwerpen aan het juiste adres. We ervaren een geweldig grote en prachtige stad. Het mooie is dat het toch op vele locaties gemoedelijk en bijna dorps aandoet. Ben je een beetje bekend dan roep je al snel “Kloosterstraat”. Maar alleen met de Kloosterstraat nemen wij natuurlijk geen genoegen en speuren ook in de vele andere straatjes.

 

Jutka & Riska Antwerpen

Om maar te beginnen bij onze eerste tip. De Nationalestraat. Op nummer 87 komen we het uitblinkertje Jutka & Riska tegen, direct een lekker begin. Twee zussen die hun vintage passie ten gehore brengen. Inmiddels hebben zij 5 winkels op hun naam staan. Naast Antwerpen ook in Amsterdam (2x), Haarlem en Heemstede. Deze Nederlandse meiden (daar gaat ons internationale bezoek...) zitten alles behalve stil! Ze struinen rommelmarkten af op zoek naar vergeten juweeltjes. Een perfect adresje voor tweedehands of dead stock merkkleding, zoals Chanel, Pierre Hardy en Dior. En dat alles voor een redelijke prijs.

 

 

 

 

 

 

Twee deuren verder is het meer klassiek. Bij Lila Grace op nr. 83 is het aanbod bijna perfect. Chique, netjes en classy. Een rustige uitstraling met een zorgvuldig samengestelde collectie. Het is enkel gericht op fashion, pure kwaliteit vintage. Heb je op korte termijn een bijzondere gelegenheid en weet je nog niet hoe je gaat verschijnen? Dan is Lila Grace zeker een goed adresje om even binnen te stappen.

 

Lila Grace Antwerpen

We dwalen een beetje af en kruisen een andere grote straat, de Kammenstraat. Op nr. 57 vinden we Vegas, een smal lang winkeltje vol met de meest uitgesproken creaties. We worden vriendelijk ontvangen en door de drukte is het al snel gezellig. Er hangen prachtige jurken geschikt voor een feestavond vol passie en stijl. Ook de accessoires zijn niet te missen. Je kan hier terecht voor een volledige outfit.

 

Een paar straatjes verder gaan we bij Sussies Vintage een kijkje nemen, zij op de Oude Koornmarkt nr. 69. Een heerlijke vintage stek waar ze kleding, accessoires en meubels verkopen. Sinds kort kun je helemaal in stijl een bakkie doen bij de Sussies. Zoals de naam al een beetje verklapt wordt het gerund door 2 zusjes. Met een vestiging in Antwerpen en Utrecht timmeren ze goed aan de weg.

 

Sussies Antwerpen

 

Angela Schijf tipt ons in de ANWB gids om de buikjes te laten verwennen bij restaurant ‘Het Dagelijks Brood’. Dit zit aan de Steenhouwersvest 48. Bij binnenkomst sla je de velours gordijnen opzij en je waant jezelf in een andere wereld. Knus, landelijk, een beetje artistiek en met de grote stamtafels voelt het als een grote huiskamer. Het zit bomvol, maar we hebben geluk en vinden nog een plekje. Het is heerlijk, eerlijk, biologisch eten en dat merk je ook een beetje in de prijs. Nog iets lekkers meenemen voor thuis, dat kan ook! Met een voldaan gevoel zetten we de pas in richting Kloosterstraat.

 

  Het Dagelijks Brood Antwerpen Klosterstraat Antwerpen

 

Wat is Antwerpen toch leuk. Je kunt alles te voet bereiken en dan kom je de meest bijzondere taferelen tegen, zoals een straatmuzikant die serieus zijn hele piano heeft meegesleept! De stad bezit vele verborgen juweeltjes die je vanzelf gaat tegenkomen als je hier en daar een zijstraatje neemt. Laat je oog ook eens vallen op alle beeldige gevels, die bewaard zijn gebleven. Het maakt de wandeling naar de Kloosterstraat heel aangenaam.

 

 

Al snel belanden we bij de eerste topper Kloosterstraat nummer 63. Full Effect, waar het old school speelgoed (wie kent de Fisher Price speelboom niet?) in de etalage ons naar binnen trekt. Eenmaal binnen vinden we een grote diversiteit aan vintage. Naast het speelgoed passeren onder andere kinderkleding, wielrenfietsen, meubels en een geweldige, originele MINI cooper loopauto de revue. We raken aan de praat met de eigenaresse en het blijken ook Nederlanders te zijn. Een leuke stek, mooi pandje en een met zorg samengestelde variatie van high end vintage, echte toppers.

 

Full Effect Antwerpen

 

De Kloosterstraat is in onze ogen niet extra speciaal dan de andere locaties. Het voordeel is alleen wel dat alles lekker dicht bij elkaar zit. Het is niet te doen alles te beschrijven, maar wat je in de ene zaak misschien niet aantreft loop je in één van de vele andere spots vast wel tegen het lijf. Het is dan ook de moeite waard om in de Kloosterstraat te gaan shoppen. Vergeet ook hier niet de zijstraatjes mee te pakken en je ogen de kost te geven aan de prachtige geveltjes.

 

In een van die zijstraatjes, Sint-Michielstraat 19, vinden we het winkeltje Elan Vintage. Het is klein maar ze hebben mooie meubels en accessoires staan. Voor een zeldzame fauteuil of de unieke lamp, heb je zeker kans van slagen bij Elan Vintage. De eigenaar is liefhebber van Martini accessoires, dus daar heeft hij ook het nodige van staan.

 

Elan Vintage Antwerpen

 

Er is nog zoveel meer te ontdekken, maar de winkels gaan sluiten dus er zit niets anders op dan het hierbij te laten. Gelukkig zijn we met de trein en kunnen we ons nog even vergapen aan het prachtige Centaal Station. Ook al ben je met de auto in Antwerpen, dit station moet je gezien hebben! Op naar huis, met een hoofd vol inspiratie. Stiekem ben ik toch al aan het bedenken wanneer we weer deze kant op kunnen ;-)

 

Heb jij nog een goede tip waar we volgende keer echt langs moeten gaan? Laat het ons weten via facebook of kris@vintage.nl. Je kunt ook je eigen unieke vintage ervaring met ons delen. Wij zijn toch niet de enige vintage gekken??

 

Door: Kris Borstel

 Tags: Antwerpen, België, Kloosterstraat, Nationalestraat, Kammenstraat, Oude Koornmarkt, Steenhouwersvest, Sint-Michielstraat, Full Effect, Jutka&Riska, Sussies, Lila Grace, Vegas, Elan, - cat Fashion, Food & DrinksMisschien vind je deze ook leuk:

[Scandinavisch vintage design - Gezien op de stand van www.vanons.eu]

12/02/15

Design>Icons & Vintage Amsterdam

We just love Amsterdam. Design Icons, Weesperzijde, Koninklijk Theater Carré en Vintage in De Pijp, allemaal in 1 weekend!

Read more

26/01/14

Verdwaald in Keulen

Op zoek naar gave unieke vintage objecten? Onze verslaggever kwam in Keulen wel een hele gave spot tegen. Snel een paar plaatjes voordat we het vergeten!

Read more

26/06/13

Merci aime Paris. Vintage NL aime Merci!

Plannen om naar Parijs te gaan? Nu wel! Diana Sleegers neemt ons mee naar Parijs en geeft een kijkje in de bijzondere wereld van Merci.

Read more