Een klein stukje Haarlem

Date: 12/06/13 Read: 2926 view(s) Category: Shopping Author: Boukje Thoen
[ Bron: Beg Bicycles ]

[ Bron: Beg Bicycles ]

Haarlem wordt voor het eerst genoemd in een document uit de 10e eeuw. In 1245 kreeg het stadsrechten van Willem II van Holland. Aan het eind van de middeleeuwen was Haarlem één van de belangrijkste steden van Holland geworden. In de Vroegmoderne Tijd ontwikkelde de stad zich op industrieel gebied als textielstad en op cultureel gebied als schildersstad. Dat belooft wat.

 

Haarlem, daar zijn we dan. Als we uit de trein stappen  worden we meteen verrast door een prachtig station in Jugendstil. Na weken regen schijnt de zon, dus we hebben er zin in. Genieten van Haarlem. De stad die ook veel bekend geniet onder de shopliefhebbers. We starten de dag met een heerlijke cappuccino aan de Grote markt. Even de kaart op mijn smartphone in de ‘actiestand’  zetten, want in het centrum kunnen we, als het goed is, ergens ‘De Huiskamer’ vinden. Het zaakje moet een aanrader zijn voor vintage liefhebbers. Op weg er naartoe genieten we van de prachtige oude pandjes met trapgevels en luikjes. Zo zijn 10 wandelminuutjes snel voorbij en staan we voor de deur van de Kleine Houtstraat 119. Het lijkt wel of je ergens op visite gaat, want je komt letterlijk in een huiskamer terecht. Het enige verschil is dat het hier helemaal vol staat met de mooiste serviezen en dat het verstandig is om je tas neer te zetten, want voordat je het weet stoot

 

je iets om. En oja klein detail, de eigenaresse woont zelf tussen al haar spullen. We mogen ook een kijkje nemen in haar keuken, die vol staat met prachtige borden en theekoppen. Vanuit haar zithoekje kijken we op een tuin vol groen. Ook alles uit de tuin is te koop.

 

De Huiskamer  De Huiskamer

 

Vol passie vertelt de medewerkster dat de eigenaresse op de antiekmarkt staat en dat ze er alles aan doet om de tweedehands serviezen compleet te krijgen. Jeugdsentiment overvalt ons als we veel dingen herkennen die we vroeger zelf gebruikten, zoals messenleggers en zoutpotjes met kleine lepeltjes. Terwijl we binnen zijn, komt een enthousiaste klant vertellen dat ze zo blij is met haar aankoop en bedankt ze voor de verdere tips die de eigenaresse haar gaf. Als je bij De Huiskamer binnen bent geweest, ben je verliefd. Je kunt er niet weg gaan zonder iets moois mee te nemen. Daar gaan we zeker nog eens terug.

 

Voor de lunch schuiven we aan bij Spaarne 66, aan het water bij een monumentale draaibrug. Wentelteefjes, brood van Opa Gijs en verse muntthee sieren de kaart. Er staan allemaal leuke uitspraken op de muur en de bediening is erg vriendelijk. Met een goed gevulde buik en ontspannen voeten lopen we via de authentieke straatjes en het Frans Halsmuseum weer richting de markt. Rond de Grote of St. Bavokerk vinden we allemaal kleine zaakjes waar we prima kunnen vertoeven, maar onze aandacht wordt getrokken naar de Oude Groenmarkt 5.

 

Pinth Vintage  Pinth Vintage

 

Er staan prachtige grote oude koffers buiten bij Pinth Vintage. Als we binnen gaan, zien we dat twee zeer enthousiaste klanten goed geholpen worden. vele koffers gaan voor hen open en verborgen laatjes en kastjes laten zich zien. Het gaat hier niet zo maar om koffers, maar om pronkstukken met elk een eigen verhaal. We vinden er niet alleen koffers van Louis Vuitton en hutkoffers van Goyard, maar er staan ook nog enkele andere spullen, zoals wandelstokken en dokterstassen. Er staat zelfs een grote reiskoffer die ooit door Koningin Wilhelmina is gebruikt. Als we later weer langs Pinth Vintage lopen, zien we de

enthousiaste klanten het pand verlaten met een mooie hutkoffer. Zij zijn geslaagd en stralen van oor tot oor.

 

We wandelen en winkelen verder door Haarlem. De stad telt wel 22 hofjes. In de 17e eeuw waren er meer dan 40, maar in de 18e en 19e eeuw zijn er veel verdwenen. Ook het oudste hofje van Nederland is in Haarlem, het Hofje van Bakenes uit 1395. We lopen er langs en genieten even van de zon op dit mooie tafereeltje.

 

Er is nog veel meer te spotten in Haarlem maar 1 dag is eigenlijk veel te kort. Het is alweer tijd voor een wijntje op het terras en een diner (ook niet vervelend).  We sluiten ons dagje Haarlem af met een heerlijk Italiaans diner bij Applause, Grote Markt 23a. Met zijn liefde en passie voor de Italiaanse keuken heeft Arjen Nieuwenhuis heerlijk Italiaans voor ons gekookt met pure ingrediënten. Goede wijnen, Italiaanse kazen, een mooie port en een prachtige zaak met oude elementen maken onze dag uit in Haarlem compleet.

 

Haarlem.....een aanrader voor de vintage liefhebber.

 

 Door: Boukje Thoen

 


  

 

 

 

 Tags: Haarlem, Shoppen, De Huiskamer, Pinth Vintage, Beg Bicycles, Begijnebrug, - cat ShoppingMisschien vind je deze ook leuk:

[ Advertorial ]

14/07/15

Een passie voor Vintage kleding in Alkmaar

Ilse Aerts neemt ons mee in haar passie voor vintage fashion. Vroeger droomde ze al van haar eigen winkel met aparte spullen en met Shopvintage.nl wordt in Alkmaar haar droom werkelijkheid.

Read more

01/04/14

Bliksembezoek Groningen smaakt naar meer!

Bij mijn bezoek aan Groningen zou Vintage geen onderdeel van de planning zijn, maar bij toeval ben ik toch 2 gave spots tegen gekomen. Dit smaakt naar meer!

Read more