Design>Icons & Vintage Amsterdam

Date: 12/02/15 Read: 3090 view(s) Category: Interior, Design Author: Kris Borstel
[Scandinavisch vintage design - Gezien op de stand van www.vanons.eu]

[Scandinavisch vintage design - Gezien op de stand van www.vanons.eu]

Vintage & Amsterdam: Een fijne combinatie

Oh heerlijk, we mogen weer een weekendje met vintage bezig zijn. Met als kers op de taart de lokatie, Amsterdam. Jippie!!!

Design Icons & Vintage Amsterdam Kromhouthal Design Icons & Vintage Amsterdam Kromhouthal

[bron: links: www.kromhouthal.com http://www.kromhouthal.com/ rechts: www.guidomutsaars.com]

 

On our way

De zaterdag staat in het teken van vintage design klassiekers bij Design>Icons. Retrostart (organisator) heeft ons wederom uitgenodigd en we hebben ook een aantal van onze volgers blij mogen maken met kaarten. Meer dan 60 aanbieders tonen hun gaafste, meest unieke vintage stukken... Wat willen we nog meer?

 

Het is koud, maar het zonnetje schijnt. Heerlijk winterweer. Tijdens de rit hebben we gezelschap van een goede vriendin die we inmiddels met ons vintage virus hebben aangestoken. We laten alle toffe trips die we hebben gemaakt de revue passeren en dromen weg bij alle opborrelende ideeën die we graag ten uitvoer gaan brengen. Onze reis vliegt voorbij.

 

De imponerende Kromhouthal trekt de aandacht, zodra we het Gedempt Hamerkanaal inrijden. Zo'n gave lokatie, ieder jaar maakt het weer indruk. We zijn aan de vroege kant en de standhouders van Design>Icons zijn nog druk in de weer om hun plek in te richten. We begroeten de eerste bekenden en wensen ze succes met de aankleding. Wij doen eerst een lekker bakkie bij café Stork (leuke stek met uitzicht over 't IJ). Officieel zijn ze nog niet open, maar we zijn niet minder welkom. De opruiming van een geslaagde vrijdagavond is nog in volle gang en aan de koppies te zien hebben sommige medewerkers hun kussen niet lang gevoeld. Geweldig om in de rumoer van rommelend aardewerk te genieten van een goeie espresso.

Design Icons & Vintage AmsterdamDesign Icons & Vintage AmsterdamDesign Icons & Vintage Amsterdam

Design Icons & Vintage AmsterdamDesign Icons & Vintage AmsterdamDesign Icons & Vintage Amsterdam

Design Icons & Vintage AmsterdamDesign Icons & Vintage AmsterdamDesign Icons & Vintage Amsterdam

Design>Icons

Ook dit jaar zorgen we ervoor dat we bij de preview aanwezig kunnen zijn. Hiervoor zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar, met de 'eerste keuze' als meerwaarde. Nu is voor ons die eerste keuze mogelijkheid niet de drijfveer, maar het meemaken van de specifieke sfeer in de 2 uur vooraf wel. Standhouders en handelaren struinen de beurs af en er wordt aardig wat handje klap gedaan. Mobieltjes staan roodgloeiend en de eerste bordjes 'sold' worden geplaatst. In sommige gevallen ondergaat het stuk met haar nieuwe eigenaar een kleine verhuizing van de ene naar de andere stand. Klaar voor het grote publiek.

 

Dit grote publiek neemt haar toestroom vanaf 14.00u. Alle standhouders zijn weer bij hun eigen pronkstukken. We groeten de bekende gezichten van vorig jaar, maar er zijn ook vele nieuwkomers. Een aantal hebben vorig jaar met een bezoek geïnventariseerd en wilden maar al te graag bij deze editie aansluiten.

 

Rietveld

We raken aan de praat met een enthousiast stel uit het noorden van het land. Met hun bedrijf Howaboutout zijn zij inmiddels jarenlang actief in de wereld van vintage. Ze zijn ooit begonnen met het verzamelen van (in hun ogen) oude, maar erg mooie spullen. Op een dag kregen zij bezoek van een Japanner die praktisch de hele voorraad opkocht. Bleek dat zij in het bezit waren van design klassiekers, zoals kasten van Friso Kramer. Het begin van een mooi vintage avontuur.

Design Icons & Vintage Amsterdam

[Rietveld Pyramid Table]

 

Deze oude schooltafel van Rietveld staat bij Howaboutout op de stand. Helaas voor ons is het al verkocht, want zo'n set staat nog op ons wensenlijstje. We moeten er dan goed op letten van welke school de set afkomstig is, mét of zonder kauwgomcorvee. Al vinden wij dat die uitgekauwde harde gomstukken er gewoon bij horen ;-)

 

Het valt ons op dat de noordelingen goed zijn vertegenwoordigd. Een oude bekende in het interieurvak staat met zijn unieke collectie van lampen, stoelen, glaswerk en andere bijzondere accessoires aan de kopse kant van de immense hal. Smøl Classics staat voor het eerst op deze beurs en zit helemaal in zijn rol. Tijd om over de handel te kletsen is er bijna niet bij. Het ene naar het andere stuk wordt onder onze ogen verkocht. De bordjes 'Sold' krijgen al snel een plekje op de stand. We spreken af om snel eens in het magazijn te komen kijken, daar staan nog veel meer klassiekers om van te smullen!!

 

Verschillende nationaliteiten

De standhouders van Design>Icons komen steeds vaker van buiten de Nederlandse grenzen. Zo ook een aantal Tsjechische partijen, zoals Nanovo die vanuit Praag naar Amsterdam is gereisd. Zij focussen zich voornamelijk op mid 20th century design uit Tsjechisch Slowakije.

 

Dé Kloosterstraat van Antwerpen (daar moet je als vintage liefhebber geweest zijn) wordt goed vertegenwoordigd door Mark van der Weijden. Met zijn zogenoemde 'receptuur van de chef' stelt hij met grootse zorg zijn Selective Collection samen. Met de internationalisering van de beurs zie je de rode draad van het tijdperk, waarbij de invloeden van de nationaliteit van de designer zorgen voor het bijzondere sausje.

 

We kunnen nog uren rondstruinen in deze industriële omgeving, maar willen graag meer van onze hoofdstad gaan bekijken. Gelukkig is er volgend jaar weer een Design>Icons: 13&14 februari 2016 staat vet gedrukt in onze agenda, bij jou ook?

 

Traditioneel overnachten

Op naar De Weesperzijde, waar ons bed & breakfast 37Huis wacht. Natuurlijk een lokatie met historie, daar gaat ons vintage hartje nou eenmaal sneller van kloppen. In het souterrain van een traditioneel Amsterdams herenhuis uit 1896 worden wij hartelijk ontvangen door Kristel. Brabantse gastvrijheid is ons niet vreemd, maar deze Amsterdamse B&B voelt ook als een warme deken. We krijgen leuke tips voor eten en een borrel, frissen ons op en zijn klaar voor het avondprogramma.

Design Icons & Vintage Amsterdam

[bron: www.carré.nl]

 

Avondje Carré

Om het weekend compleet te maken trakteren we onszelf op een voorstelling in Koninklijk Theater Carré Amsterdam. Een karakteristieke wandeling vanuit onze B&B komt uit bij één van de mooiste theaters die ons land kent. De wandeling is snijdend koud, maar eenmaal binnen wacht ons een zeer warm onthaal. Het theater voelt, ziet en ruikt helemaal naar oud en traditioneel. Wat een grandioze entourage. Samen met een bijzondere voorstelling in deze artistieke tempel is onze avond compleet. We hebben genoten.

 

Amsterdam ontwaakt

Design Icons & Vintage Amsterdam / Sarphatipark

[ Sarphatipark, Amsterdam ]

 

Zondagochtend lekker wandelen. We steken de Amstel over richting de Pijp. De buurt wordt langzaam levendiger. Met het Sarphatipark in het vooruitzicht worden we nog even getriggerd door een vroege maar luie verkoper. Zelf wel eens nagedacht om slapend rijk te worden? Deze bewoner heeft hét idee. Simpel, leuk en ook nog eens goed voor het milieu. "Boeken op zoek naar nieuwe eigenaar".

Design Icons & Vintage Amsterdam Design Icons & Vintage Amsterdam

Leuke plekjes

Bij onze wandeling treffen we Kaufhaus. Op de ramen is al duidelijk te zien dat het aanbod gericht is op een tweede leven. Een lange smalle winkel met een keurig gesorteerde collectie. Je kan hier terecht voor kleding, accessoires en zelfs meubels. Met een aankoop maak je niet alleen jezelf heel blij, ruim 50% van de winst gaat naar goede doelen.Ondanks dat het zonnetje schijnt is het best fris, tijd om ergens op te warmen. Wij houden wel van een goed bakkie koffie en kregen een fantastische tip: 'Scandinavian Embassy' aan het Sarphatipark 34 in de Pijp (thanks Mitch!). Vanwege de drukte hebben we even moeten wachten, maar het was de moeite waard. Vooral de filterkoffie is een aanrader en het is ons niet gelukt de homemade pastries te weerstaan (daar gaan we met onze goede voornemens...). A local loved place to go!!

Design Icons & Vintage Amsterdam Scandinavian Embassy Design Icons & Vintage Amsterdam Scandinavian Embassy

Nou, onze batterijtjes zijn weer opgeladen. Vol positieve energie gaan we terug naar het Brabantse land. Volgend jaar februari staat Design>Icons al op onze agenda, maar de kans is groot dat Amsterdam ons eerder gaat weerzien. Heb jij al tips die we niet mogen missen? Laat het ons even weten!

 

Door: Kris & Tjerk

 

 

Handige linkjes:Tags: Rietveld, Eames, Friso Kramer, Ado, Gispen, Carré, Interieur, Design Klassiekers, Amstel, De Pijp, Sarphatipark, Kromhouthal, Design Icons, Amsterdam, Vintage, Stork - cat Interior, DesignMisschien vind je deze ook leuk:

[Foto: Kris Borstel - Bikes to Remember, 's-Hertogenbosch]

01/03/15

Toffe vintage in hometown 's-Hertogenbosch

Mijn eigen stad 's-Hertogenbosch (ookwel Den Bosch) heeft zoveel moois. Je moet het alleen wel even opschrijven. En dat is gelukt. Ga je mee?

Read more
[Meubelatelier, Koningsstraat 5]

19/01/14

Op zoek naar vintage in de Oranjestad Breda

Deze gastvrije stad heeft ons flink laten zoeken. Gelukkig vonden wij toch nog een paar unieke vintage locaties.

Read more

19/09/13

Prinsengracht Amsterdam

Het Turks Fruit gevoel bekruipt je bij het oversteken van de karakteristieke bruggetjes op de Prinsengracht, de uitkijk over de gracht en de vele fietsen. Dat is pas vintage!

Read more
Centraal Station Antwerpen, 1920s

15/02/13

Is Antwerpen nu echt zo vintage?

Net over de grens in België. Een stad waar menig vintage liefhebber warm van wordt. Regelmatig ontvangen we tips van leuke spots! Eens zien of het de moeite waard is.

Read more