De vintage verzameling van een stedelijk jutter

Date: 17/09/15 Read: 3152 view(s) Category: Interior, Design Author: Margot Leeuwen
[ Louis van Teeffelen ]

[ Louis van Teeffelen ]

Het gaat om de zoektocht, de verbetering en de opbrengst.

Artfunction is in 2008 in het leven geroepen om de passie voor vintage en retro gebruiksvoorwerpen een naam te geven. De oorsprong van Artfunction gaat echter al veel verder terug. De aanleiding is een grote vondst bij het grof vuil in combinatie met een college museologie aan de Hogeschool voor de Kunsten.

 

Stedelijk jutten

Ik denk dat het zo’n beetje begon in 1994. Ik woonde toen aan de gracht in Amsterdam en bij mij op de kade was een ontruiming gaande vanaf drie hoog. Er stond een antieke kledingkast op straat en ik was er zeer van onder de indruk. In die tijd hield ik veel van houten voorwerpen. Vanaf boven schreeuwde een man dat ik de kast mee mocht nemen, alles ging naar het grof vuil! Ik bevestigde dat gretig en zei dat ik versterking moest halen, dat ding is loodzwaar. Ik ging mijn huisgenoten ophalen om de kast te kunnen versjouwen naar mijn kleine kamer, even verderop.

 

Eenmaal teruggekomen bleken er meer kapers op de kust en toen moest ik voor het eerst voor mezelf opkomen op dit vlak, de kast was voor mij en zou dat blijven. Ik leerde: als je weggegooide spullen op straat ziet liggen die de moeite waard zijn, pak het meteen op en neem het zonder blikken of blozen mee. Niet lang daarna vond ik twee stoelen van Louis van Teeffelen die ik op enig moment opnieuw heb laten stofferen en meer dan tien jaar zelf heb gebruikt.

Artfunction Louis van Teeffelen Artfunction Louis van Teeffelen

Stedelijk jutten werd mijn nieuwe hobby. Tweewekelijks langs de vuilnis, zoeken en graaien, soms met gêne maar meestal brutaal. Oude stoelen, kasten, lampen, koffers, louvredeuren en ook eens een geweldige houten pepermolen van wel een halve meter lang.

 

De functionele identiteit van Artfunction

Mijn passie voor oude objecten omvat meer dan het verzamelen en afstoten ervan. Het dient nog een ander doel wat zijn oorsprong vond tijdens de colleges museologie. Daar leer je alles over collectiebeheer, en de functionele identiteit van voorwerpen sprak me aan. Objecten hebben voor mij in de eerste plaats een gebruikswaarde. Ik vind dat het geen zin heeft iets te hebben dat je niet gebruikt en tegelijkertijd bevorder ik met Artfunction hergebruik van voorwerpen. Spullen die je zelf niet meer  gebruikt, kunnen immers nog wel worden gebruikt door een ander. Vandaar dat ik objecten, nu het liefst lampen van metaal en glas, zo veel mogelijk een nieuwe ronde wil gunnen. Artfunction symboliseert enerzijds het mooie en kwalitatieve en anderzijds het functionele, de gebruikswaarde van een object.

Artfunction bollamp Artfunction bollamp

Happily ever after

De afgelopen jaren zijn er tientallen voorwerpen de revue gepasseerd. Ze zijn afkomstig van de straat, een gift of aangeschaft via tweedehands sites. Het gaat me om het vinden, het opknappen en de opbrengst ervan. En dan niet per definitie een financiële opbrengst. Er is niets leukers dan een voorwerp te zien opknappen en weer werkend te krijgen. Ook het enthousiasme en blijdschap van een nieuwe eigenaar geeft voldoening. Als iemand iets van mij overneemt, ontstaan de leukste contacten en verhalen. Ik heb laatst twee gevonden stoeltjes opgeknapt en van de hand gedaan en de jongen die ze op kwam halen was zo gelukkig ermee, hij raakte er niet over uitgesproken.

Artfunction kleuterstoel Artfunction kleuterstoel

Boby Storage Trolley van Joe Colombo

Eén van mijn mooiste design items die ik succesvol heb opgeknapt was de Boby Storage Trolley van Joe Colombo. Opgehaald op een regenachtige zondagavond op de Keizersgracht. Lastig parkeren, auto dus maar gewoon op de straat gezet. Het duurde even voordat de Boby tevoorschijn was gehaald dus er stond een flinke rij auto’s op de gracht op mij te wachten. Blij met mijn aanwinst naar huis. Ik heb er een paar weken werk aan gehad om alle oude verflagen en andere vuiligheid er vanaf te krijgen. Er waren momenten dat ik het wilde opgeven maar gelukkig heb ik dat niet gedaan. Als ik een atelier had gehad, had ik de Boby zelf gehouden maar ik heb hem helaas moeten verkopen wegens ruimtegebrek. In dit geval was de opbrengst een financiële maar een echt design object moet naar marktwaarde verkocht worden. Dat dan weer wel.

Artfunction Boby Storage Trolley van Joe Colombo Artfunction Boby Storage Trolley van Joe Colombo

Veiling

Ik wil altijd iets te zoeken hebben, een speurtocht naar een schaars object of een object dat het verdient om opgeknapt te worden. Dit keer zoek ik niet bij het grof vuil maar het lijkt me interessant iets aan te schaffen op een veiling. Dat heb ik nog nooit gedaan. Wat ik dan zoek? Dat maakt in principe niet uit, het gaat me nu om het veilen. En als het dan niet mooi staat, doe ik ‘m gewoon weer weg, op naar de volgende liefhebber, wie weet via een veiling.

 

Wie schuilt er achter Artfunction?

Margot Leeuwen is van origine museoloog maar al jaren werkzaam in de vastgoed sector. Wil je meer lezen en zien over de opgeknapte vintage voorwerpen? Neem dan eens een kijkje op onderstaande websites:

 

www.artfunctionvintage.wordpress.com

www.facebook.com/artfunctionTags: vintage, retro, art, museoloog, jutten, amsterdam, kringloop, tweedehands, eerlijk, duurzaam, artfunction, veiling, opknappen, tweede leven, margot leeuwen, Joe Colombo, Louis van Teeffelen, design, interieur, boby storage trolley - cat Interior, DesignMisschien vind je deze ook leuk:

Lifestyle, Fashion, Selected

24/12/16

Lucie meets Meryl Streep by Lea Muses

Make-up, hairstyling and vintage come together when Lucie is transformed into Meryl Streep by Lea & Christina.

Read more

06/12/16

Design Icons 2017 | Vintage Walhalla

Zestig professionele vintage designhandelaren uit heel Europa keren op 11 + 12 februari terug naar Amsterdam voor Design Icons 2017.

Read more

03/09/16

Vintage shoppen met de Kringloop App

Liefhebbers van tweedehands winkels opgelet! De Kringloop App geeft je een compleet overzicht van de kringloopwinkels in Nederland.

Read more
[ Vintage Mazda fabriekslampen gefotografeerd in Frankrijk ]

11/03/16

Originele Mazda fabriekslampen uit Normandië

Een liefdesverhaal van twee bijzondere fabriekslampen en hun ontdekkers. Met een voorliefde voor vintage interieur, reizen de liefhebbers af naar Frankrijk.

Read more
[ Friso Kramer stoelen, stand 1000 Designs ]

19/02/16

Vintage klassiekers @ Design>Icons Amsterdam

In het Valentijnsweekend van 13 en 14 februari 2016 hebben 60 vintage handelaren hun design klassiekers uitgestald. Een zintuigelijke beleving van vintage interieur.

Read more
[ Stand Mr. & Mrs. Interior ]

04/10/15

VT Wonen&Design Beurs: Waar is de Vintage?

Ieder jaar ga ik graag een kijkje nemen in de Amsterdam Rai tijdens deze gerenommeerde Woonbeurs. Maar als ik door mijn nostalgische Vintage bril kijk, moet ik goed zoeken naar iets bijzonders.

Read more

19/09/13

Prinsengracht Amsterdam

Het Turks Fruit gevoel bekruipt je bij het oversteken van de karakteristieke bruggetjes op de Prinsengracht, de uitkijk over de gracht en de vele fietsen. Dat is pas vintage!

Read more

02/11/12

Piet Hein Eek, Eindhoven

Als echte Vintage liefhebber moet je zeker bij Piet Hein Eek zijn geweest! Ik heb er al zoveel over gehoord, maar nog niets in real life gezien. Eindelijk is het dan zover.

Read more