De Pareltjes van Amsterdam

Date: 10/04/13 Read: 3924 view(s) Category: Fashion, Shopping Author: Kris Borstel

Vandaag ga ik weer heerlijk vintage spotten en ook nog eens op een bijzondere plek, de hoofdstad van Nederland. Naast deze fijne trip heb ik als extraatje een leuk gezelschap! Mijn vriendin S. vergezelt mij als gastspotter. Haar roots liggen in Amsterdam, so she will lead the way ;-). Gisterenavond heb ik tot laat zitten zwoegen aan de voorbereidingen. In de afgelopen maanden heb ik allerlei tips van lieve mensen om mij heen, uit de bladen en van het web verzameld. Vol enthousiasme heb ik deze spots in een lijst gezet, gecategoriseerd en op de kaart bekeken welke route het beste zal zijn. Nu we deze lijst in de trein bekijken besef ik mij eigenlijk al dat het een beetje te ambitieus is, mmm dat wordt keuzes maken.

 

I Love Amsterdam


Als must see heb ik bovenaan het lijstje Neef Louis en Van Dijk & Ko staan. Ik heb al zo vaak gave artikelen van hen voorbij zien komen, dat mogen wij als Vintage NL niet missen. Vanuit het centraal station lopen S. en ik richting de pont dat ons naar Amsterdam Noord zal brengen. Super om te zien dat het voor de lokalen doodnormaal is om even op en neer te varen. Fietsers met hun mand vol bloemen van de markt, moeders met kinderwagens, wandelaars en zelfs een invalidenwagentje maken de oversteek. Een paar meeuwen vliegen met ons mee en laten zich leiden door de wind. Ik kruip wel een beetje voor ze weg, ben namelijk al vaker doelwit geweest...

 

Renault Estafette

Het is stiekem een flinke tippel naar de Papaverweg 46 (along the way een toffe Renault oldtimer gespot), maar dat komt met name door de straffe wind die een gevoelstemperatuur geeft van onder nul. Gelukkig worden we al een beetje warm van het entree bij de 2 hotspots. Een oud industrieel pand waar ook buiten het nodige te bewonderen is. We stappen eerst binnen bij Van Dijk & Ko. Wat een ruimte! Heel veel vierkante meters gevuld met vintage, een mix van echt en gemaakt. Het is erg leuk om inspiratie op te doen, maar niet weggelegd voor ieders portemonnee. Neef Louis spreekt mij meer aan omdat we daar een aantal klassiekers tegen komen en ik ben een stoelenfan. Het is maar goed dat we met de trein zijn gekomen, zodat we niet aan de kooplust toe kunnen geven. Nog even opwarmen voor de weg naar het centrum met een warme choco en espresso uit een Vibièmme bij Waargenoegen en we kunnen weer door.

 

 

 

 

 

 

 Neef LouisVan Dijk & Ko

Terug in het centrum stoppen we aan de o zo toeristische Damrak bij STOCK. Samen met OPTIONS (contemporary department store) en The Exchange Hotel een welkome aanvulling voor deze straat met de vele tulpen, klompjes en andere souvenirs waar ik altijd snel aan voorbij ga. Het is verre van vintage, maar wel helemaal hip and happening. Leuke omgeving en hele lekkere broodjes voor een prima prijs. 


Op naar de Jordaan, via de Dam waar helaas een kermis gaande is. Dat vind ik altijd zo jammer voor het aanzicht van een stad. Het is gewoon niet zo mijn ding al die bling bling lichten en harde muziek en geluiden. Ik word ook overal misselijk in, dus misschien komt mijn afkeer gewoon van het feit dat ik het niet kan uitstaan dat ik nergens in kan (zonder gevolgen). We bewonderen het Magna Plaza, een imposant gebouw dat volledig ingevuld wordt met (commerciële) winkels en zetten de pas in naar de 9.

 

 


On our way komen we Bij ons Vintage tegen (Nieuwezijds Hoorburgwal 150). Een goed georganiseerde winkel waar ze hoofdzakelijk kleding en accessoires verkopen, maar je kunt er ook meubels en gadgets vinden. Achterin hangt een geweldige collectie tutu’s en ze hebben prachtige tassen, het vriendelijke personeel helpt je graag.


We begeven ons in de 9 straatjes zone en worden al snel gegrepen door de prachtige gevel van NicNic in de Hartenstraat. Je moet gewoon even aan de overkant gaan staan om het goed te bekijken, prachtig. Ook binnen zet deze trend zich door. Voornamelijk remakes van vintage kleding met een hele mooie kwaliteit, maar ook tweedehands meubels en woonaccessoires. Je kunt er heerlijk snuffelen en de enthousiaste eigenaresse praat je graag bij over haar pareltjes.

 

Bij Ons Vintage

Even verderop aan de Reestraat 5 zit Fifties Sixties, verlichting van de jaren ’30 tot ’80. Een klein, rokerig zaakje met heel veel verlichting. Achterin maken we een praatje met de eigenaresse, die ruim 30 jaar deze winkel runt. Ze is de pensioenleeftijd al lang gepasseerd, maar vindt het zo leuk dat ze zich nog steeds voor de hobby 3 middagen in de week ermee bezig houdt.

 


De 9 straatjes, een begrip in Amsterdam. Je hoort geluiden dat het steeds meer in beslag genomen wordt door de grote ketens. Ik ben er voor het eerst en heb wel erg veel leuke winkeltjes gezien, ben nog een beetje blind voor die ketens. Ga zeker nog een keer terug want er is nog zoveel meer in al die authentieke straatjes.

 

To be continued...

 

Door: Kris Borstel

 

Heerlijke...EspressoTags: Amsterdam, centraal station, Neef Louis, 9 straatjes, Van Dijk & Co, NicNic, Retro, 2e hands, Vintage, Oldtimer, Renault - cat Fashion, ShoppingMisschien vind je deze ook leuk:

19/09/13

Prinsengracht Amsterdam

Het Turks Fruit gevoel bekruipt je bij het oversteken van de karakteristieke bruggetjes op de Prinsengracht, de uitkijk over de gracht en de vele fietsen. Dat is pas vintage!

Read more
Martien Janssen - 17/05/2010 [bron: flickr]

31/07/13

Boordevol inspiratie na en dagje Utrecht

Het vintage virus lokte ons naar Utrecht. Deze spontane actie werd meer dan beloond. Toppertje!

Read more