Cradle-to-Cradle ontwerp in de praktijk

Date: 24/01/15 Read: 1509 view(s) Category: Lifestyle, Design Author: Simpele Dingen

Gastblog

In een reeks van vier gast-blogs nemen de oprichters van Ontwerpstudio Simpele Dingen je mee op reis, Peter en Luuk snijden verschillende thema’s aan en nemen je mee langs verschillende steden en het interieur van hun klanten. Als aftrap vertellen ze in deze blog wat de belangrijkste driver is van hun bestaan: Cradle-to-Cradle.

 

 Cradle-to-Cradle - Ontwerpstudio Simpele Dingen

 

Wat een dilemma

Lang werd gedacht dat dingen als biologisch eten, circulaire economieën en de participatiesamenleving slechts een utopie zouden zijn voor een aantal welgestelde mensen, maar nooit voor de grote massa. Wij, en met ons steeds meer mensen denken hier anders over. We zien dat hier in 2015 anders over wordt gedacht.

 

Cradle-to-cradle stelt: Afval = Voedsel en kan altijd weer gebruik worden als voeding voor nieuwe producten. Hergebruik en het scheiden van materialen is daarin zeer belangrijk. Voor Simpele Dingen betekent dit dat we oude materialen een nieuw leven inblazen, maar ook bedrijven als IKEA en Wehkamp tonen grote initiatieven op dit gebied.

 

Simpele Dingen - Cradle-to-Cradle

[ IKEA maakt iets nieuws van iets ouds, bron: IKEA, newsitem vintage vloerkleden ]

 

Simpele Dingen - Cradle-to-Cradle

[ Wehkamp hergebruikt kleding die niet verkocht wordt, bron: rtvoost.nl ]

 

Cradle-to-Cradle Design

Naast het hergebruiken van bestaande materialen gaat cradle-to-cradle ook om het ontwerp van nieuwe producten. Zo is het vooral belangrijk dat onderdelen eenvoudig te vervangen zijn en niet altijd het gehele product vervangen hoeft te worden. Een bekend voorbeeld is die van de smartphone en phoneblocks. Uiteraard is dit principe altijd en overal belangrijk: op kranten, op meubels en architectuur.

 

 

Word jij hier ook zo warm van? Deel dan hieronder jouw favoriete trends op het gebied van cradle-to-cradle met de lezers van Vintage NL

 

Door: Peter & Luuk, Ontwerpstudio Simpele Dingen

 

Website: www.simpeledingen.nlTags: Cradle-to-cradle, Simpele Dingen, Vintage, Design, Retro, Ikea, Wehkamp - cat Lifestyle, DesignMisschien vind je deze ook leuk:

[ Metalen bedlampje opgeknapt door Simpele Dingen ]

07/05/15

Simpele Dingen: Het verhaal achter een doodgewone wandlamp

Simpele Dingen deelt met ons herkenbare verhalen van een échte vintage wandlamp, beter bekend als bedlampje. Deel jij deze herinneringen ook?

Read more

14/02/15

De Vintage-Winkel-Tour van Ontwerpstudio Simpele Dingen

Onder het motto: 'Een reis door de geschiedenis hoeft niet saai te zijn!' trakteren onze gastbloggers van Ontwerpstudio Simpele Dingen ons op een vintage-winkel-tour.

Read more

09/07/14

Massaal naar de kringloop!

Mensen gaan massaal naar de kringloop, op zoek naar die mooie vintage en retro winkels. Zijn de ware pareltjes niet al weg?

Read more
[ advertorial ]

15/05/14

Droogkap; Van functioneel massaproduct naar authentieke lamp.

De droogkap, ooit blies hij Beehives en permanentjes in model, nu is hij terug als alledaags voorwerp in een totaal andere context. Voor iedereen met een passie voor retro en duurzaamheid.

Read more

26/09/13

Wat is dat eigenlijk.... Vintage?

Een vraag die ons regelmatig wordt gesteld als we op pad zijn, of met vrienden een borrel drinken. ‘Jullie doen dat toch? Wat is dat eigenlijk... Vintage?’

Read more