Adopteer een kunst object bij Onterfd Goed

Date: 07/01/16 Read: 3122 view(s) Category: Interior, Lifestyle Author: Kris Borstel

Het verhaal achter ‘vergeten’ kunst

Uit onverwachte hoek ontvangen wij een mail. Stichting Onterfd Goed wil graag met ons kennismaken, omdat wij volgens meerdere mensen uit hun omgeving een goede match kunnen zijn. Dat maakt ons natuurlijk trots en het enthousiasme is geheel wederzijds. Ik klim gelijk in de telefoon en plan een afspraak met Jolande Otten, één van de drie initiatiefnemers van de stichting.

 

Een weekje later rij ik richting de Brabantse lichtstad. Tot voor kort waren ze gevestigd in De Gruyterfabriek in ‘s-Hertogenbosch, maar in oktober 2015 zij ze verhuisd naar een historisch, industrieel pand aan de Speelheuvelweg in Eindhoven. In het pand is voorheen flink gesleuteld en geschroefd door medewerkers van Philips. Nu stap ik binnen in een toonzaal vol met verweesde (museale) collecties.

 

Als ik in het vizier van Jolande kom springt zij gelijk op om mij te begroeten. Een kop thee wordt gezet en we schuiven aan tafel waar ze gepassioneerd begint aan het unieke verhaal achter Onterfd Goed. Zo’n vier jaar geleden moest het museum waar Jolande werkzaam was helaas haar deuren sluiten. Hierdoor kwamen niet alleen zij en haar collega’s, maar ook de museale collectie op straat te staan. Dat er geen onderdak voor deze collectie kwam was voor Jolande Otten, Kathy Marchand en Dieuwertje Wijsmuller onacceptabel. Zij hebben de handen ineen geslagen en Onterfd Goed was een feit.

Drie initiatiefnemers van Stichting Onterfd Goed Buitenzijde pand Onterfd Goed Eindhoven

Tweede leven voor Nederlands erfgoed

Het doel van de stichting is om ‘vergeten’ collecties naar zich toe te halen en ervoor te zorgen dat deze weer onder de mensen komen. Spullen die dertig tot veertig jaar lang geen daglicht hebben gezien. Weggestopt in een kelder van bijvoorbeeld een overheidsinstantie, dat ontzettend veel kunst heeft aangekocht. Vergeten schatten die nu tevoorschijn komen omdat kelders leeg moeten of omdat een instelling verhuisd.

 

Een groot aantal werken komt uit de zogenoemde BKR regeling. Een sociale regeling uit de jaren ’70, ’80 en’90, waarbij een kunstenaar een aantal maal per jaar een kunstwerk moest inleveren en in ruil daarvoor een uitkering kreeg. Deze regeling was erg succesvol en heeft miljoenen kunstwerken opgeleverd. Het was voor de uitkerende instantie onmogelijk alles tentoon te stellen. Verhandelen was verboden dus verdween het gros in een opslag, omdat vernietigen natuurlijk waanzin zou zijn. Rijksdienst Cultureel Erfgoed heeft deze regeling uiteindelijk opengebroken, waardoor Onterfd Goed er nu voor kan zorgen dat verweesde collecties een nieuw thuis krijgen.

Doorkijk showroom Stichting Onterfd Goed

Typemachineverzameling Nederlands schrijver WF Hermans

Een mooi voorbeeld van een verweesde collectie waar Onterfd Goed zich over heeft ontfermd kwam uit museum Scryption. Een historisch waardevolle verzameling van 161 typemachines, van de beroemde Nederlandse schrijver WF Hermans, heeft na de sluiting van het Tilburgse museum in 2011 geen onderdak meer en wordt door Onterfd Goed in de armen gesloten. Zij schrijft een wedstrijd uit waar onder andere literaire instellingen en musea worden gevraagd om een bestemmingsplan. De uiteindelijke winnaar is de Gentse Boekhandel Limerick, die de machines zal huisvesten én tentoonstellen. De trotse eigenaar is met zijn aanwinst zelfs bij een uitzending van DWDD geweest. Erg leuk om even te bekijken: klik hier voor de uitzending, het start na ongeveer 16 minuten.

Rekken vol oude typmachines Duizenden werken voor een klein prijsje

Authentiek, origineel en uiteenlopend goed

Ik moet zeggen dat mijn handen gaan kriebelen als ik zo rondloop. Bij kunst bekruipt mij altijd een ietwat stoffig gevoel, maar hier heb ik niet de neiging om met de plumeau aan de slag te gaan. Ik zie oprecht hele toffe dingen die ik graag onderdeel wil maken van mijn interieur. Het is veel meer dan alleen een schilderij voor aan de muur. Rijen vol met oude typemachines, tientallen schoolkaarten, beelden, etsen, gebonden Donald Ducks en oude walsen passeren de revue.

 

Detail wals met doorkijk naar rekken vol kunst

‘Je mag hier overal met je handen aankomen.

En als je het mooi vindt, mag je het nog meenemen ook.’

 

Ook al zijn de objecten van museale kwaliteit, er ademt geen museaal sfeertje. Je mag zelfs overal aankomen en als je het mooi vindt mag je het nog meenemen ook. En dat meenemen kan voor een zacht prijsje. Er zijn duizenden werken die je kunt kopen vanaf vijfentwintig euro en je scoort al een prachtige ets voor maar vijftien euro. Dat is nog eens low budget je muren aankleden met échte kunst!

Eindeloos snuffelen in de etsen Nostalgie van Donald Duck Bijzondere kaarten bijna klaar voor de verkoop 

Voor jong en oud, klein of groot

Op dit moment weet vooral de oudere doelgroep Onterfd Goed feilloos te vinden, maar het zou juist zo leuk zijn als de jongere generatie ook haar weg gaat vinden. In plaats van één uit duizenden print van een grote woonketen boven de bank, kun je hier slagen voor een authentiek kunstwerk. Gelukkig ziet Jolande Otten steeds vaker dat haar bestaande klanten de jonge generatie meenemen en zelfs een budgetje meegeven om iets moois te kopen voor hun interieur. Zo krijgt hopelijk ieder weesje van Onterfd Goed weer een nieuw thuis.

 

Het is geweldig om naar alle bijzondere verhalen te luisteren en rond te snuffelen tussen de uiteenlopende objecten. Jong, oud, liefhebber of leek; ik raad iedereen aan om Onterfd Goed te bezoeken. Je kunt vooraf ook op de website kijken, wellicht vind je daar al een bijzonder object dat perfect bij jou past. Wie weet adopteer jij binnenkort een kunstwerk!

 

Tekst&Fotografie: Kris Borstel

.

Info:

Website: www.onterfdgoed.nl

Twitter: @onterfdgoed

Facebook: Stichting Onterfd GoedTags: vintage, stichting onterfd goed, eindhoven, kunst, museum, oude landkaarten, de gruyterfabriek, museale collecties, cultuur - cat Interior, LifestyleMisschien vind je deze ook leuk:

17/11/16

3000 historische objecten Rode Kruis

Onterfd Goed in Eindhoven zoekt nieuwe eigenaren voor antieke en vintage objecten die 30 jaar in een depot hebben gestaan.

Read more

03/09/16

Vintage shoppen met de Kringloop App

Liefhebbers van tweedehands winkels opgelet! De Kringloop App geeft je een compleet overzicht van de kringloopwinkels in Nederland.

Read more
[ Friso Kramer stoelen, stand 1000 Designs ]

19/02/16

Vintage klassiekers @ Design>Icons Amsterdam

In het Valentijnsweekend van 13 en 14 februari 2016 hebben 60 vintage handelaren hun design klassiekers uitgestald. Een zintuigelijke beleving van vintage interieur.

Read more
[ Advertorial ]

05/02/16

Studenten… en een vintage winkel?

Een groep studenten met als stuurman Sebastiaan van den Berg hebben een concept omgetoverd tot een functionerend bedrijf. Wat voor bedrijf vraag je je dan af?

Read more
[ Bron tekst & beeld: De Koninklijke Bibliotheek ]

26/11/15

Eerste Nederlandstalige Donald Duck uit 1952

De Donald Duck, wie kent het niet?! Sinds 1952 valt het weekblad van deze ietwat verstrooide eend en zijn ondeugende neefjes bij duizenden fanatieke lezers op de mat.

Read more
[ Eindhoven, Radio Royaal ]

22/06/15

Uitgelicht: Vintage Eindhoven

Lichtstad, Philips en PSV zijn vaak de eerste dingen die bij je opkomen als je aan Eindhoven denkt. Maar hoe zit het eigenlijk met het Vintage gehalte in deze industriële stad?

Read more

16/03/14

Vintage posters - Veiligheid propageren doe je zo!

Ludieke vintage posters die veiligheid propageren. En doen we het nu beter?

Read more