3000 historische objecten Rode Kruis

Date: 17/11/16 Read: 3670 view(s) Category: Lifestyle, Design, Shopping, Selected Author: Stichting Onterfd Goed

Een doos van Pandora in Eindhoven

Op het eerste oog lijkt het in de hal van Onterfd Goed in Eindhoven alsof er een kamp van het Rode Kruis wordt opgebouwd. Pallets met grote canvas tenten, tientallen houten transportkisten, koffers, brancards, bedden, een complete gaarkeuken en communicatieapparatuur uit de negentiende en twintigste eeuw worden uitgepakt, waar nodig schoongemaakt en gesorteerd. Voor meer dan 3000 historische objecten die decennia lang zijn ingezet bij rampenbestrijding en in oorlogssituaties en die door de vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis met veel liefde zijn verzameld en gekoesterd, zoekt Onterfd Goed nieuwe eigenaren.
Onterfd Goed Eindhoven Rode Kruis

Historische verzameling van hulpgoederen

In 1864 werd het internationale Rode Kruis opgericht op initiatief van Henri Dunant. Het Rode Kruis bekommerde zich om oorlogsslachtoffers onder burgers en gewonde soldaten. Later werd ook humanitaire hulp verleend bij (natuur)rampen. Wereldwijd staan miljoenen hulpgoederen klaar voor noodsituaties en deze hulpgoederen worden regelmatig vervangen door nieuwere en betere versies. De Nederlandse vrijwilligers hebben een prachtige en complete historische verzameling aangelegd met de bedoeling die ooit te exposeren. Nu is het zo ver; een zorgvuldig geselecteerde collectie wordt ondergebracht bij het Veiligheidsmuseum PIT in Almere. Maar daarmee is er ook een deel van de collectie dat niet meer actief zal worden ingezet, omdat het gaat om objecten die in veelvoud zijn verzameld. Deze authentieke objecten zijn vanaf zaterdag 19 november te ‘adopteren’ (te koop) bij Onterfd Goed.
Onterfd Goed Eindhoven Rode Kruis Onterfd Goed Eindhoven Rode Kruis

Duizenden vintage objecten wachten op een thuis

De transportkisten zijn één voor één prachtig van zichzelf en na een flinke schoonmaakbeurt weer opnieuw te gebruiken om spullen in te bewaren. Maar je kunt je ook bedenken dat drie op elkaar gestapelde, gekantelde kisten, samen een prachtige kast met drie deuren zijn. De witte, stalen medicijnkasten zijn natuurlijk te gebruiken als vitrine en de bedtafels en nachtkastjes kunnen zo weer naast het bed. Maar als je verder kijkt: van een echte wollen deken maak je een uniek warm vest, de ongebruikte kapokmatrassen zijn heerlijke kussens voor op de loungebank en de stapel hout-met-canvas brancards schreeuwt er om te worden hergebruikt als hangmat of bagagerek. En voor wie niet wil klussen zijn er nog de antieke rolstoelen, het witte huishoud-email, de roestvrijstalen bewaardozen en de antieke verbandtrommels, dokterstassen en koffers die stuk voor stuk als decoratiemateriaal kunnen dienen.  Voor verzamelaars zijn er apothekersflesjes, antieke rolletjes verband, spalken, telefoons, etalagepoppen, medailles en insignes. Ruim 3000 objecten met een verhaal….

Onterfd Goed Eindhoven Rode Kruis

En er is nog veel meer!

En als je toch bij Onterfd Goed bent kun je meteen snuffelen tussen de ruim 2000 kunstwerken die ze op voorraad hebben. Ingelijste schilderijen, maar ook uniek werk op papier en grafiek zonder lijst; allemaal afkomstig uit collecties van musea en gemeentes. De prijzen variëren van € 17,50 tot € 1500,00 voor een authentiek werk van een Nederlandse kunstenaar. Het aanbod bij Onterfd Goed wisselt voortdurend; het is dus zinvol om regelmatig binnen te lopen of de website in de gaten te houden. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief zodat je als eerste hoort wanneer er nieuwe collecties worden verwacht.

Onterfd Goed Eindhoven Rode Kruis

Vrijdag 18 november VIP-diner bij Onterfd Goed

Op vrijdag 18 november wordt tijdens een VIP-diner de collectie van het Rode Kruis én 500 uitgelijste werken afkomstig van de gemeente Rotterdam gepresenteerd. Op deze avond heb je als eerste de keus uit al deze objecten en krijg je 10% korting op al je aankopen. Er zijn nog couverts beschikbaar; voor € 40,00 euro krijg je een culinair stamppotmenu met drie glazen wijn of bier, een dessert en koffie.

 

Kijk voor meer info op www.onterfdgoed.nlTags: onterfd goed, vintage, rode kruis, eindhoven, verzamelobjecten, tweede wereldoorlog, depot, museum - cat Lifestyle, Design, Shopping, SelectedMisschien vind je deze ook leuk:

03/09/16

Vintage shoppen met de Kringloop App

Liefhebbers van tweedehands winkels opgelet! De Kringloop App geeft je een compleet overzicht van de kringloopwinkels in Nederland.

Read more

07/01/16

Adopteer een kunst object bij Onterfd Goed

Vol enthousiasme bezoek ik deze bijzondere stichting uit Eindhoven, die zich ontfermt over vergeten kunst uit de jaren ’50 -’90.

Read more
[ Bron tekst & beeld: De Koninklijke Bibliotheek ]

26/11/15

Eerste Nederlandstalige Donald Duck uit 1952

De Donald Duck, wie kent het niet?! Sinds 1952 valt het weekblad van deze ietwat verstrooide eend en zijn ondeugende neefjes bij duizenden fanatieke lezers op de mat.

Read more